Wet ketenaansprakelijkheid en personeel inlenen – zo voorkomt u problemen
Door de nieuwe wet ketenaansprakelijkheid (ketenbepaling) mag u minder lang en minder vaak een overeenkomst met tijdelijke werknemers afsluiten. Hoe zit dat alweer? En waar moet u op letten als u dan besluit personeel in te lenen via een payrollbedrijf of via een uitzendbureau?
De wet ketenaansprakelijkheid (ketenbepaling)
Met de invoering van de Wet werk en zekerheid (Wwz) had de wetgever de bedoeling om onder andere de positie van tijdelijke werknemers te versterken. Om dit doel te bereiken is vanaf 1 juli 2015 de ketenaansprakelijkheid in de Wwz aangepast. De ketenaansprakelijkheid regelt wanneer elkaar opvolgende tijdelijke contracten overgaan in een vast contract. Sinds 1 juli 2015 ontstaat een vast contract als werkgever en werknemer:
- meer dan 3 elkaar opvolgende tijdelijke contracten afsluiten;
- langer dan 2 jaar gebruik maken van elkaar opvolgende tijdelijke contracten.
Er is sprake van opvolgende tijdelijke contracten als ze elkaar met een tussenperiode van zes maanden of minder opvolgen.
Soms geldt de nieuwe ketenaansprakelijkheid niet
In sommige gevallen geldt de nieuwe ketenbepaling niet:
- als het een arbeidsovereenkomst betreft van een leerling in het kader van een beroepsbegeleidende leerweg (bbl-opleiding);
- als het een arbeidsovereenkomst betreft van een werknemer die jonger is dan 18 jaar en maximaal 12 uur per week werkt.
Doe de contractencheck
Bent u werkgever? En u twijfelt over een bepaalde arbeidsovereenkomst? Doe dan de ‘contractencheck’. Hiermee kunt u zien of u (nog) een tijdelijk contract met uw werknemer kunt afsluiten.
Ketenaansprakelijkheid, cao en seizoensgebonden werk
Goed nieuws is er voor de werkgevers met seizoensgebonden werk. Minister Asscher heeft aangegeven dat in cao’s andere afspraken kunnen worden gemaakt over de verplichte pauze van zes maanden. Hij vindt dat een pauze van drie maanden in de cao kan worden afgesproken als:
- de werkzaamheden seizoensgebonden zijn door klimatologische of natuurlijke omstandigheden; en
- de werkzaamheden ten hoogste negen maanden per jaar kunnen worden verricht.
De minister wil dat deze nieuwe regels per 1 juli 2016 gaan gelden, maar die regels moeten nog wel in de cao worden opgenomen. Heeft u hierover vragen, stel die dan aan uw contactpersoon van BAA.
Positie tijdelijke werknemers versterkt?
De bedoeling van de wetgever met de invoering van de Wwz was onder andere om de positie van de tijdelijke werknemers te versterken. Bijvoorbeeld door de wijziging van de ketenbepaling waardoor tijdelijke werknemers nu eerder een vast contract krijgen. Maar – en zoals vooraf ook al werd voorspeld – kent deze wijziging een averechts effect.
Lees ook de column “Hoe creëer je 100.000 banen? Schaf de ontslagwet af!”
Werkgevers nemen vaak binnen twee jaar alweer afscheid van tijdelijke werknemers omdat ze anders een vast contract aan moeten bieden. Uitzendbureaus en payrollbedrijven kunnen dan uitkomst bieden.
Personeel inlenen via payrolling of uitzendbureau
Let op de inlenersaansprakelijkheid. Als u personeel wilt inlenen via payrolling of uitzendbureau, let dan goed op de inlenersaansprakelijkheid! Op grond van de inlenersaansprakelijkheid is de inlener namelijk aansprakelijk voor de loonheffingen die de uitlener moet afdragen. Lees hier de wettelijke regeling er eventueel op na.
Risico bij faillissement. Wat nu als de payroll- of uitzendorganisatie waarvan u gebruik maakt failliet gaat? In deze gevallen zal de Belastingdienst bij u als inlener aankloppen voor de achterstallige loonheffingen. In 2015 gingen in Nederland 170 uitzendbureaus failliet. Iets minder dan in 2014 en 2013. Toen lagen de aantallen op respectievelijk 204 en 250.
Lees ook de column “Payrolling – Laat u niet rollen door de payroller”.
Hoe kunt u inlenersaansprakelijkheid voorkomen?
Aansprakelijkheid kunt u voorkomen door te voldoen aan onder andere de volgende voorwaarden:
- het uitzendbureau waarvan u arbeidskrachten inleent, heeft een SNA-keurmerk van de Stichting Normering Arbeid;
- u stort 25% van het factuurbedrag (inclusief omzetbelasting) op de g-rekening van het uitzendbureau.
Hoe kunt u uw inlenersaansprakelijkheid beperken?
Drie tips om uw inlenersaansprakelijkheid te beperken:
- u vraagt uw uitlener om een verklaring betalingsgedrag van de Belastingdienst. Hierop kunt u zien of uw uitlener op dat moment zijn loonheffingen heeft betaald;
- u neemt in het contract met uw (onder)aannemer een kettingbeding op. Hierin staat dat deze het werk niet zonder uw toestemming verder mag uitbesteden;
- u houdt een goede administratie bij, waaruit onder andere het loon van uw medewerkers kan worden afgeleid. Stelt de Belastingdienst u toch aansprakelijk? Dan kan de Belastingdienst het bedrag van de verschuldigde loonheffingen nauwkeuriger vaststellen, zodat u niet te veel betaalt.
BAA ADVIES. Als u personeel inleent via een payrollbedrijf of uitzendbureau, blijft u aansprakelijk voor de af te dragen loonheffingen. Betaal daarom altijd 25% van de vergoeding op de g-rekening van de uitlener en controleer ook of deze een SNA-keurmerk heeft. |