Financial planning: hoe staat het met uw financiële fitheid?
Een financieel plan kan helpen om financieel fit te worden, te zijn en te blijven. Met welke zaken houdt een dergelijk financieel plan zoal rekening?
Financiële fitheid
Inzicht, rust en een realistisch toekomstbeeld kunnen zorgen voor financiële fitheid. De geplande pensioenstelselwijziging, inflatie, oververhitte woningmarkt en sociale problemen zorgen voor financiële onzekerheden. Iedereen wil graag gelukkig en financieel zorgeloos oud worden. Met een financieel plan kan de huidige financiële situatie worden geïnventariseerd. Met dit inzicht kan worden getoetst of de wensen en doelstellingen voor de korte en lange termijn gehaald kunnen worden. Ook financieel gezien is het belangrijk om fit te worden, te zijn en te blijven. Financial planning kan hiermee helpen. Hoe staat het met uw financiële fitheid?
Lang gelukkig financieel leven
De huidige financiële situatie is belangrijk voor een lang en gelukkig leven. Heeft u voldoende inkomen tot aan uw pensioenleeftijd? Of is er na uw pensioenleeftijd sprake van een pensioengat? Kunt u uw huidige uitgaven handhaven na uw pensioenleeftijd? Kunt u de komende jaren gewoon van uw jaarlijkse vakantie blijven genieten? Kortom: het is belangrijk om hier inzicht in te krijgen met een financieel plan.
Het leven van mensen verloopt zelden zoals we dit vooraf hebben uitgedacht, gepland of gehoopt. Er zijn dan ook meerdere scenario’s in iemands leven die het geplande lang, gelukkig leven kunnen beïnvloeden. Scenario’s waar zelf voor wordt gekozen of die je onvrijwillig overkomen. Een financieel plan kan de verschillende levensscenario’s inventariseren en toetsen op de haalbaarheid van uw doelstellingen en wensen.
Eerder stoppen met werken
Heeft u lang genoeg gewerkt en bent u van plan eerder te stoppen met werken? Dat beslist u uiteraard zelf maar het heeft wel financiële gevolgen. Eerder stoppen met werken betekent dat (een deel van) het arbeidsinkomen wegvalt en er mogelijk een inkomensgat ontstaat. Mogelijk verandert er iets in uw pensioenplanning. Wat is verstandig? Het pensioen naar voren halen of interen op het vermogen? Heeft u dan later nog voldoende vermogen om uw doelstellingen en wensen te behalen?
Werkloosheid
In tijden van recessie kan het voorkomen dat bedrijven ingrijpen in het personeelsbestand en dat u uw baan verliest. In dat geval valt (tijdelijk) een deel van het inkomen weg en mogelijk ook pensioenopbouw. Het is dan mogelijk om via een financieel plan inzicht te krijgen in het inkomen en vermogen en of uw wensen en doelstellingen behaald kunnen worden.
Arbeidsongeschiktheid
Een ongeluk zit in een klein hoekje. Ook u kunt pech hebben en (gedeeltelijk) arbeidsongeschikt worden. Wat betekent dit voor uw inkomen? Verandert uw financiële toekomst hierdoor? Wat kunt u hier nu al aan doen om zekerheid te krijgen?
Stoppen met de onderneming
Bent u toe aan iets anders en denkt u eraan om met uw onderneming te stoppen? Dan is het verstandig om inzicht te verkrijgen in de gevolgen voor uw financiële situatie. Wat is de onderneming nu waard en kan ik hiermee mijn financiële toekomst verzekeren? Wat zijn mijn verdere inkomsten tot én na mijn pensioenleeftijd? Hoe lang moet ik nog doorwerken om mij wensen en doelstellingen te kunnen behalen?
Overlijden
Als u (of uw partner) overlijdt, dan staat het leven ineens op de kop. Maar zeker ook financieel verandert er een hoop. Duidelijkheid over nabestaandenuitkeringen, pensioenrechten en overige inkomsten kunnen voor financiële rust zorgen. Met een financieel plan kunt u snel duidelijkheid krijgen wat uw huidige inkomen en, belangrijker, uw toekomstige inkomen is. Op deze manier kunt u inzichtelijk maken wat u nog moet doen om uw financiële toekomst te verzekeren.
Vermogensplanning
Uit het financieel plan is inkomensplanning voor veel mensen prioriteit nummer één. Maar met alleen inkomensplanning bent u er nog niet. Wat immers niet vergeten moet worden, is de vermogensplanning. Hoe moet u uw vermogen dusdanig plannen om alle wensen en doelstelling in de toekomst te behalen?
Zo dient in het financieel plan te worden bepaald hoe het vermogen moet worden benut of rendabel moet worden gemaakt. Wilt u simpelweg alleen sparen op een bankrekening of met iets meer risico beleggen in de hoop op hogere rendementen? Of wilt u vermogen aanwenden om het inkomen aan te vullen? Kunt u uw tweede woning aanhouden? Kan de hypotheek in combinatie met uw wensen nog wel betaald worden?
Testamenten en nalatenschapsplanning
Cruciaal in een financiële planning is de nalatenschapsplanning (ook wel Estate Planning genoemd). Dit is het verdelen van het vermogen (al dan niet samen met uw partner) op het moment dat u komt te overlijden. U kunt nu al tijdens leven een plan maken om (fiscaal gunstig) vermogen over te hevelen naar de volgende generatie. Met de warme hand kunt u bijvoorbeeld schenken op papier, schenken voor een eigen woning of studie of eventueel uw onderneming overdragen.
Wilt u met de verdeling van uw vermogen liever wachten tot het moment dat u dit zelf niet meer kunt doen? Dan kunt u er ook voor kiezen om een levenstestament op te stellen. In dit levenstestament zet u wat er moet gebeuren met uw vermogen tijdens uw leven.
Bij overlijden is er het welbekende testament om met de koude hand het vermogen te verdelen. U bepaalt zelf wie uw erfgenamen zijn en u geeft zelf aan wie wat erft en onder welke voorwaarden.
In een financieel plan kunt u de schenkingen en testamenten iedere keer opnieuw laten evalueren en eventueel aanpassen aan de nieuwe gewenste situatie.
Werkgever en personeel
Inzicht in de eigen financiële toestand is niet iedereen gegeven. Werknemers maken zich vaak geen zorgen over hun pensioen omdat de pensioenleeftijd nog (te) ver weg is. Als werkgever probeert u personeel betrokken, gemotiveerd en duurzaam actief te houden. Uw zorgplicht kunt u verder uitbouwen dan alleen de lichamelijke fitheid van uw personeel. De werkgever kan ook de financiële fitheid vergroten van het personeel. Bijvoorbeeld door de werknemer met een financieel plan inzicht te geven in zijn financiële situatie waardoor deze werknemer zich bewust wordt van de financiële keuzes en verantwoordelijkheden.
Financieel plan
Alles in een financieel plan is gericht op financieel fit zijn (heden), worden (straks) en blijven (later). Afwijkingen van het geplande levenspad kunnen de boel flink in te war schoppen. Met een financieel plan kan een momentopname worden gemaakt van de huidige financiële situatie en de te verwachten toekomst. Een financieel plan geeft direct duidelijkheid over de gevolgen en de haalbaarheid van de wensen en doelstellingen. BAA is u graag van dienst om te kijken wat uw huidige financiële situatie is of uw wensen en doelstellingen haalbaar zijn en blijven!
BAA ADVIES. Afwijkingen van het geplande levenspad kunnen de boel flink in te war schoppen. Met een financieel plan krijgt u een momentopname van de huidige financiële situatie en de te verwachten toekomst. Het geeft duidelijkheid over de gevolgen en de haalbaarheid van uw wensen en doelstellingen. |