Aanpassingen belastingstelsel: de zin en onzin van de hervormingen
Onlangs kondigde staatsecretaris Eric Wiebes belastinghervormingen aan, het zal allemaal een stuk eenvoudiger kunnen en dus worden. En groener. En 100.000 banen opleveren. En met 6.000 ambtenaren minder. Bloemen voor die vent, zou ik zeggen!
– De visie van Wil Hoebergen op de belastingplannen van staatsecretaris Eric Wiebes. –
Hoe gaat deze duivelskunstenaar het doen?
We hebben meevallers in de begroting, doordat de interne consumptie in Nederland is gestegen (we kopen weer huizen en verbouwen ze), met dank aan het kabinet (volgens hen) of ondanks hen (omdat ze dit ook 4 jaar eerder hadden kunnen doen).
Die meevallers gaan we in 2016 teruggeven aan de bevolking. Door de belasting op arbeid te verlagen: tarief van 42% naar 40%, de schijf van 52% 8.000 euro later in laten gaan en verhoging van de arbeidskorting. Tot zover weinig hervormingen, op wat verandering van cijfers na.
De betrouwbaarheid van politieke beloftes óf hoe bevuil ik mijn eigen nest?
De gezinsdeskundige bij uitstek, PvdA-leider Diederik Samsom, heeft in zijn verkiezingscampagne ondubbelzinnig een BTW-verhoging afgezworen en gezien zijn achterban een volkomen terechte keuze. De partij zoekt haar kiezers ter linkerzijde met meestal lagere inkomens.
BTW is een ‘armenbelasting’. Iemand die zijn inkomen volledig opeet, betaalt BTW over zijn volledige inkomen en iemand die maar de helft van zijn inkomen besteedt aan consumptie, betaalt relatief veel minder BTW over zijn inkomen.
Hans Spekman, de geitenwollen voorzitter van de PvdA, heeft na de kabinetsformatie nog de historische woorden gesproken: “Nivelleren is een feestje.” BTW verhogen is geen nivelleren, meneer Spekman.
BTW op diensten van kappers, schilders, op non-alcoholische dranken, sport en cultuur verhogen van 6% naar 21% heeft nog een ongewenst neveneffect. Juist, de particulier loopt wat sneller naar de pinautomaat, de kapper komt graag weer aan huis knippen en de kroegbaas koopt zijn Spa blauw in de supermarkt.
De bouwsector laat, met name bij verbouwingen, een herstel zien vanwege de tijdelijke verlaging van de BTW van 21% naar 6%. Dit prille herstel wordt (in bouwtermen) vakkundig de grond in geboord door de maatregel per 1 juli 2015 af te schaffen.
Een groener belastingstelsel: de heilige koe wordt (uit)gemolken
De bijtelling voor privé gebruik van een personenauto (in de volksmond een leaseauto) wordt eenvoudiger. Dat is leuk. We gaan naar 2 bijtellingstarieven: 4% voor elektrische auto’s en 22% voor de rest. Makkelijk en eerlijk, want die zogenaamde hybride auto’s zijn toch minder milieuvriendelijk. En dat weten ze in Den Haag nu ook. En de ‘elektrische’ Volvo’s en Outlanders zijn inmiddels ook ontmaskerd.
Overzichtelijk en makkelijk toch! Oh ja, een paar kleine aanpassingen: de elektrische auto krijgt een bijtelling van 4% tot maximaal 50.000 euro catalogusprijs, daarboven ook gewoon 22%. Daar zullen ze bij Tesla blij van worden. Om de doelstelling van 100.000 nieuwe banen te halen, zullen er nu 101.000 banen gecreëerd moeten worden, want bij Tesla gaan 1.000 banen verloren door deze maatregelen. Leve Wiebes, leve de Polder.
6.000 ambtenaren minder en meer automatisering
De voorlaatste parlementaire enquête ging over de afgelopen 5 tot 10 automatiseringsprojecten bij (semi)-overheden die stuk voor stuk als mislukt kunnen worden beschouwd en qua kosten gierend uit de klauwen zijn gelopen. Een onbeheersbaar proces voor overheden, is vastgesteld door de commissie.
Bij de belastingdienst was en is het niet anders, bij Toeslagen voorop. En wat gaan we doen? Juist, automatiseren. En vooral vooraf aan je hondstrouwe ambtenaren aankondigen dat er alvast 6.000 medewerkers naar een nieuwe baan kunnen gaan omkijken.
Deze manier van communiceren is dodelijk voor een organisatie, ware het niet dat men intern al zoveel debacles op dit gebied heeft meegemaakt, dat geen enkele medewerker er nog echt wakker van ligt. Dat zegt genoeg over deze staatsecretaris, of zoals een medewerker van de belastingdienst zei: “Wiebes, oprutten!”