Afwaarderen tbs-vordering: maak onzakelijke lening zakelijk!
Als u als DGA een lening aan uw BV heeft verstrekt en de BV kan deze niet meer terugbetalen, dan kunt u de vordering afwaarderen. Maar alleen als die door de Belastingdienst als zakelijk wordt gezien. Waarop te letten?
Lening verstrekken aan de BV
De tbs-regeling. Stel, u heeft 100% van de aandelen in een BV en verstrekt een lening aan deze BV van € 100.000 om verder te kunnen groeien. Afgesproken is dat de BV een rente vergoedt van 3% per jaar. Nu zijn de spelregels van box 1 van toepassing: de zogeheten terbeschikkingstellingsregeling (tbs-regeling). De renteopbrengst van € 3.000 is bij u belast in box 1 (2022: maximaal 43,56%). De rente die de BV aan u betaalt, is bij de BV aftrekbaar tegen het vennootschapsbelastingtarief (2022: maximaal 25,8%).
Afwaarderen tbs-lening. Vanwege minder goede resultaten gaat het financieel slecht met de BV en de BV kan op een gegeven moment de rente en de lening niet meer (terug)-betalen. Daarom wilt u uw vordering op de BV afwaarderen en in uw aangifte inkomstenbelasting het verlies verrekenen met uw overige inkomsten in box 1. Dit afwaarderen levert vaak discussie op met de Belastingdienst omdat men vindt dat er geen sprake is/was van een zakelijke lening.
Is de lening zakelijk of onzakelijk?
Afwaarderen van een tbs-lening is alleen mogelijk als deze lening op zakelijke gronden is verstrekt. Dat kan worden vastgesteld door te kijken naar de feiten en omstandigheden op het moment dat de lening werd verstrekt.
Onzakelijk. De Hoge Raad definieert de onzakelijke lening als een lening waaraan een debiteurenrisico is verbonden dat een willekeurige derde niet zou willen lopen. U moet zich dus afvragen of een willekeurige derde onder dezelfde condities en voorwaarden een dergelijke lening zou verstrekken. Het is overigens aan de inspecteur om aan te tonen dat de lening onzakelijk is.
Zakelijk. De Hoge Raad geeft een aantal criteria om te bepalen of een lening zakelijk is:
- er moet een leningsovereenkomst zijn;
- de rente moet marktconform zijn;
- er is een aflossingsschema afgesproken; en
- er zijn zekerheden gesteld.
Is hier allen sprake van dan geldt de lening als een tbs-lening. Kan de BV deze lening niet meer terugbetalen dan is het voor de DGA toegestaan om de lening af te waarderen in box 1. Verder geeft de Hoge Raad aan dat de DGA invorderingsmaatregelen moet treffen op het moment dat de BV de lening niet meer kan terugbetalen. Denk daarbij aan bijvoorbeeld het versturen van herinneringen en aanmaningen. Doet de DGA dit niet dan kan de zakelijke lening alsnog onzakelijk worden.
Wat te doen?
Heeft u een lening aan uw BV verstrekt, check dan of u de leningsvoorwaarden correct in een schriftelijke leningsovereenkomst heeft vastgelegd. Desgewenst helpen wij met het opstellen van een dergelijke zakelijke leningsovereenkomst.
Wilt u een lening aan uw BV gaan verstrekken, vraag u dan zelf af of een willekeurig iemand onder dezelfde condities en voorwaarden ook een dergelijke lening zou verstrekken. Twijfelt u daaraan, dan loopt u kans dat de inspecteur in geval van het afwaarderen van de lening, de lening als onzakelijk ziet.
BAA ADVIES. Heeft u als DGA een vordering op uw BV en twijfelt u over de zakelijkheid van deze lening, neem dan contact met ons op. Onzakelijke leningen zijn zakelijk te maken door alsnog zekerheden en aflossingen op de juiste wijze vast te leggen. |