Doe effe normaal… hoe moeilijk is dat?
– Een column van Wil Hoebergen over de val van de regering en de nabije toekomst –
Het kabinet is gevallen, gelukkig. En de hoofdrolspelers vertrekken. Wat gaat het demissionaire kabinet (niet) doen en wat zouden ze (wel) kunnen doen?
De hoofdrolspelers gaan vertrekken
Het kabinet is gevallen, gelukkig. Anderhalf jaar droefenis, een gedwongen politiek huwelijk gevolgd door een rancuneuze vechtscheiding, echtelieden (ministers) die allang niet meer met elkaar overleggen, idiote geldverkwisting (klimaat) en de zorgvuldig opgebouwde staatsfinanciën aan de rand van de afgrond brengen, is nog maar een kleine opsomming van Rutte IV.
Ik ben altijd een fervent tegenstander geweest van Rutte, maar werd wel een beetje in verwarring gebracht toen klimaatgekkie Mans Timmerfrans ineens ten tonele verscheen. Het zal toch niet…? Dan misschien toch nog liever Mark…?
Gelukkig gaan wel zo’n beetje alle hoofdrolspelers het strijdtoneel verlaten. Behalve degenen die zelf weten dat ze echt niks anders kunnen: Jetten en Klaver. Jetten gaat het helemaal anders doen als partij-LIJDER. Hoezo dan? Eerst als minister boosaardig 28 miljard euro willen uittrekken voor een 0,000036 graden lagere temperatuur in 2050 (niet meetbaar) en nu opkomen voor een hogere beloning voor de werkenden? Inderdaad ongeschikt voor alles. Dus blijft hij politicus, maar gelukkig van een toekomstig splinterpartijtje.
Klaver gaat met klima-clown Timmermans aan de slag om een linkse premier te krijgen, want zelf lukt het hem al jaren niet om regeringsverantwoordelijkheid te krijgen en verder zit in Nederland niemand op hem te wachten. Misschien is Brussel iets? Als assistent van Hoekstra? Zo is PvdA-er Diederik Samson ook weer aan te werk gekomen.
Demissionair: hoe lang en wat gaan we nog doen?
De eerste rat, Hoekstra, heeft het demissionaire schip verlaten. Hij gaat in Europa klimaat doen, als ex-Shell medewerker, hilarisch en weer eens het bewijs van schijt aan het volk. Komt het nog goed met het klimaat?!?
De overgebleven zoetwaterpiloten gaan de armoede bestrijden met 2 miljard euro aan extra toeslagen. Toeslagen? Vies woord, daar willen we vanaf toch? Nee hoor, we gaan vrolijk ervoor zorgen dat de toeslagen omhooggaan, zodat de laatste prikkel voor laagbetaalden om (meer) aan het werk te gaan er definitief wordt uitgeramd. Bruto 20.000 euro is in 2023 22.000 netto en wordt door extra toeslagen in 2024 23.000 euro netto. Lang leve de verzorgingsstaat. Een brutoloonstijging van 1.000 euro van 23.000 naar 24.000 euro levert netto 140 euro op, door heffing van inkomstenbelasting, minder heffingskortingen en minder toeslagen. Een effectieve belastingdruk van 86%. En die bedragen zijn bekend bij degenen op wie die van toepassing zijn. Dus werken loont niet!
Laat ik nou altijd gedacht hebben dat de verzorgingsstaat er was voor die 200/300.000 allerzwaksten in de maatschappij, die onderhouden moeten worden door de beter verdienenden. Die allerzwaksten zijn er inmiddels 1.000.000 geworden en die worden verder gestimuleerd om zeker niet (meer) te gaan werken. En laat werken nou juist de oplossing zijn voor alle problemen. Gewoon handen uit de mouwen en aan de slag. Weg met de toeslagen, weg met de heffingskortingen en weg met de premies zorgverzekeringswetten. Gewoon een vlaktaks van 25% over alle inkomsten tot 50.000 euro bruto. Geen premies voor een basis zorgverzekering, allemaal nutteloos geld rondpompen: een aanslag voor de niet loontrekkenden en de werkgever betaalt voor de loontrekkenden. En ja, vrienden van Groen Links en de PvdA, dan moet diegene met een inkomen van 20.000 euro meer gaan werken, maar met een minimum jaarloon op voltijdsbasis kom je nog altijd op 26.000 euro bruto = circa 20.000 euro netto zonder toeslagen. En wie heeft minimumloon bij deze vacaturecrisis?
En voor alle duidelijkheid nog meer slecht nieuws. Het zou weleens 2025 kunnen worden voor we van dit kabinet af zijn en dat is slecht nieuws voor de woningbouw. En geen woningbouw is met zekerheid een forse economische crisis.
De regio Brainport moet 62.000 huizen gaan bouwen om de huidige en toekomstige werknemers te kunnen huisvesten. Daar zijn de regionale werkgevers, regionale politiek en de kennisinstituten (TU/e, Fontys, enz.) erg druk mee bezig. De regering laat het echter afweten, verzuipt in haar eigen regelgeving, desinteresse (in de politiek heet dat: andere prioriteiten) en volslagen incompetentie.
Wat kunnen we demissionair wel doen? Kleine, nuttige dingen!
We kunnen gezonder leven gaan stimuleren: 0% btw op groenten en fruit. Dat is overigens verplicht vanuit de EU opgelegd aan alle lidstaten, maar dat is niet uitvoerbaar in wetten zegt Nederland. Btw op energie kan in één week terug van 21% naar 9% en daarna weer van 9% naar 21%. Hoe moeilijk is dit dan? En het mes snijdt aan meerdere kanten: prijsverlaging van groenten en fruit is meer geld voor andere dingen, gezonder eten is minder zorgkosten en de inflatie daalt door lagere prijzen.
Statiegeld op blikjes en plastic flesjes regelen is geen enkel probleem hier. Registreren/vastleggen van de meest lullige zaken, daar zijn we in Nederland wereldkampioen in. Hoe moeilijk is het dan om een enorm statiegeld te vragen op lachgaspatronen en vast te leggen wie die dingen aankoopt? Scheelt een hoop gelazer bij jongeren, vervolgens bij ouders, in de natuur, in het verkeer en in de zorg.
Kleine dingen die in elk geval laten zien dat ze nog iets meer doen in Den Haag dan alleen spoedoverleg over Oekraïne.