Formatietips, Cora, zinkende schepen en plastic bekertjes
– Een column van Wil Hoebergen over de huidige stand van zaken in politiek Nederland –
Cora
Cora van Nieuwenhuizen heeft lopen jokkebrokken. Ze was namelijk tijdens haar ministerschap als minister van Infrastructuur al aan het lobbyen voor Energie-Nederland. Een dubieus energieclubje dat net als de oliesjeiks het afschaffen van fossiele energie wil ´versnellen´. Ik heb geen mening over de snelheid van de energietransitie, maar “wij van WC-eend…”.
Hoe nu te handelen met Cora? Volgens mij zijn er drie opties:
- Het OM arresteert Cora, sleept haar voor de rechter en die geeft haar een beroepsverbod van 10 jaar.
- De overheid weigert nog langer iets te maken te hebben met Energie-Nederland.
- Energie-Nederland stuurt Cora zonder ontslagvergoeding direct de laan uit.
En wat doen wij in Nederland? Helemaal niets!
Plastic bekertjes
Op 1 januari 2024 is het verbod op uitgifte van plastic bekertjes en dergelijke ingegaan. Die mogen dus niet meer verkocht worden. Er is al ruim voor de invoering van de wet aangegeven dat er (voorlopig) niet op gecontroleerd en gehandhaafd zal worden.
Waarom voeren we die wet dan in?
Zinkende schepen
Naast de zinkende schepen in de buurt van Jemen is er ook een schip aan het zinken in de Hofvijver in Den Haag. Sigrid Kaag verlaat de landelijke politiek omdat ze onder andere zich zo onveilig voelt in Nederland. Wat gaat ze doen? Ze gaat linea recta naar de Gazastrook om daar problemen op te lossen. Komt ze eindelijk in een warm bad terecht, ver weg van het onveilige Nederland!
Door het feit dat een aantal andere ´kapiteins´ het zinkende schip hebben verlaten (Wopke Hoekstra, Ernst Kuijpers, Gunay Uslu), is de chaos inmiddels compleet. En door de stoelendans met alle verschuivingen in het kabinet is nu wel bij iedereen duidelijk dat bewindslieden niet de baas meer zijn op de ministeries.
De Nederlandse overheid is volledig de weg kwijt
Voor wie het nog niet weet: de overheid dat zijn wij allemaal samen in Nederland. Samen met 18 miljoen en niet een slordige 2.500 idioten in Den Haag. En belangrijker nog: álle centjes die de overheid heeft uitgedeeld de afgelopen jaren, komen niet uit een of andere pinautomaat. Die hebben wij zelf betaald! Of nog slechter: die gaan wij allemaal nog terugbetalen. De overheid kan geen helder beleid meer formuleren en geen orde meer houden. Het polderen is het aller slechtste wat ons is overkomen. Polderen is ‘ja’ zeggen en meestal ‘nee’ doen. In andere landen noemen ze dat polderen gewoon ‘onderhandelen’…
Tijd voor nieuwe politiek zei Kaag in 2021. Nou, dat is goed gelukt!
Formatietips
Ik wil niet alles voorzeggen, maar volgens mij staan hieronder een aantal tips die de onderhandelaars de aankomende week wel kunnen gebruiken:
- Draai de idiote nieuwe pensioenwet terug. Dit gaat ruim 200 miljard aan invoeringskosten ‘opleveren’ die door de pensioengerechtigden betaald zullen worden. Weet dat de laatste 25 overheidsprojecten op automatiseringsgebied (en daar is deze omvorming het summum van) zijn mislukt. Voer het nieuwe stelsel in voor premies die vanaf het moment dat het systeem bewezen heeft dat het werkt, betaald worden door de deelnemers en laat het oude systeem gewoon ‘uitlopen’. Beter ten halve gekeerd dan ten hele gedwaald.
- Hervorm het arbeidsrecht. Bijna 20.000 uitzendbureaus is het levende bewijs van volledig ontspoorde arbeidswetgeving. Werkgevers willen niet van goed functionerende werknemers af. ZZP’ers laten de gezondheidszorg ontsporen en we doen er niets aan: de VAR was in 2014 de Verklaring Arbeidsrelatie en heeft in 2023 iets met voetbal te maken. We krijgen het niet voor elkaar om in 10 jaar duidelijk wetgeving te maken hieromtrent.
- Schaf heffingskortingen en toeslagen af en maak een eenvoudig inkomstenbelastingstelsel met een vlaktaks van 15%, 25% en 35% voor inkomen tot respectievelijk 30.00 euro, 60.000 euro en 90.000 euro. Daarboven 45%. Dan weet iedereen die overwerkt wat hij netto overhoudt en is de prikkel om meer te werken weer aanwezig. En meer werken is noodzakelijk. ‘Prinsessengedrag’ (24-urige werkweek) moet uitgebannen worden.
- Los de problemen op. We hebben ongeveer 25 megaproblemen in Nederland. Schrijf ze op, zet er een nummertje voor en ga ze in die volgorde afwerken. Je kunt niet tegelijk met woningbouw, stikstof, CO2, fijnstof, migratie en verkeer bezig zijn. De afgelopen jaren hebben bewezen dat dat niet werkt. En pak eerst landelijke problemen aan, voordat je de hele wereld gaat verbeteren.
- Verplichte kinderopvang. Zorg dat kinderen met dezelfde kansen aan de startstreep van hun leven staan. Na 4 jaar in hun leven is de start op de basisschool. En daar is het verschil inmiddels zo groot, dat de ´mindere´ starters die achterstand al bijna niet meer inlopen. Dus vanaf 3-6 maanden in hun leven verplicht naar de kinderopvang/peuterspeelzaal. Dan hebben de moeders ook meer tijd om sociaal-maatschappelijk betrokken te worden, te zijn en te blijven.
- Voer de dienstplicht in voor iedereen (met name jongens) vanaf 18 jaar. Iedereen een jaar verplicht luisteren naar de sergeant of korporaal. Dat levert daarna minder sociale onrust op en men wordt geconfronteerd met de echte maatschappij in al haar verscheidenheid. Levert ook kennis, verdraagzaamheid en wederzijds respect op. En voer de door Lubbers al in de jaren 80 voorgestelde heropvoedingskampen in.
- Maak 75 kiesdistricten. Laat de helft van de Tweede Kamerleden (75 mensen) kiezen uit 75 districten in Nederland. Dan praten er in de Kamer ook eens mensen uit het aardbevingsgebied zelf mee en kan een boer uitleggen dat er meer oplossingen zijn dan alleen maar stoppen met zijn bedrijf.