Het einde van het Romeinse Rijk en verkiezingen in Nederland
De provinciale verkiezingen staan voor de deur en de politici laten alleen maar het ene naar het andere proefballonnetje op. Zonder zich druk te maken over de echte problemen.
– Een column van Wil Hoebergen over verkiezingen, gasloos bouwen en proefballonnen –
We beginnen met een quizje
Vraag. Welke beelden staan er in het Pantheon in Rome?
Antwoord. Er staan geen beelden in het Pantheon. Daar was de Senaat over aan het bakkeleien toen de Hunnen binnenvielen. Die konden namelijk het Romeinse Rijk binnenvallen omdat de buitengrenzen niet of onvoldoende bewaakt werden. De Senaat had dat uit het oog verloren en vond de keuze voor de beelden in het Pantheon belangrijker dan de buitengrenzen.
Ziet u de parallel al? In Nederland is grote behoefte aan visie over een heleboel nijpende onderwerpen, maar onze politici hebben alleen maar oog voor de verkiezingen en laten de ene naar de andere proefballon op.
De provinciale verkiezingen
Volgende week woensdag 20 maart 2019 gaat het gebeuren: provinciale statenverkiezingen! Indirect is dat de verkiezing van de toekomstige leden van de Eerste Kamer der Staten Generaal, de zogeheten Senaat, de Kamer der reflectie.
In de Eerste Kamer werd tot een paar jaar geleden eigenlijk geen echte politiek bedreven. Er zaten 75 echt wijze mannen en vrouwen die wetsvoorstellen beoordeelden, los van de politieke waan van de dag. Dat is vanwege de situatie in de Tweede Kamer inmiddels anders. Denk aan de politieke verstarring, de opmars van de initiatie-dodende fractiediscipline, de dominante rol van de mediacratie en de dichtgetimmerde regeerakkoorden.
Inmiddels is de Eerste Kamer verworden tot een tweede hoepel. Een tweede hoepel waardoor gesprongen moet worden nadat de Tweede Kamer haar instemming heeft gegeven aan een wetsvoorstel. Is dat nou goed of slecht?
Eigenlijk heel slecht, want men gebruikt de Eerste Kamer niet waarvoor die is aangesteld. Maar misschien wel goed, omdat er in de Tweede Kamer door de regeringspartijen de meest idiote voorstellen aangenomen worden.
De slagkracht van de regering zal na 20 maart 2019 aanzienlijk afgezwakt gaan worden, omdat de coalitie met aan zekerheid grenzende waarschijnlijkheid zijn meerderheid in de Eerste Kamer gaat verliezen.
Gasloos bouwen
Koploper in de idiotie is zonder enige twijfel minister Wiebes, die in het vorige kabinet de Belastingdienst zo ongeveer vermoord heeft en als beloning daarvoor nu minister van Energie is geworden. Dat heeft voor twee kapitale wijzigingen gezorgd:
- We gaan stoppen met het winnen van aardgas in Groningen vanaf 2030.
- We moeten vanaf 1 juli 2018 gasloos bouwen in nieuwbouwwoningen.
Dat eerste snap ik, dat tweede niet, althans het moment van invoering snap ik niet.
- De alternatieven voor gasloos zijn geen bewezen technologie op de lange termijn.
- De extra investering die dat met zich mee brengt zorgt voor een enorme stagnatie in de woningbouw. En waarom is de economie ook alweer zo hard gegroeid? Juist, … door de woningbouw.
Stagnatie in de woningbouw
Die stagnatie treedt inmiddels in een zeer ernstige vorm op, want ontwikkelingen van nieuwbouwprojecten worden gestopt omdat de kosten uit de pan rijzen. Gasloos bouwen kost € 15.000 extra en heeft slechts een levensduur van 10 jaar, waarna er dus weer opnieuw geïnvesteerd moet worden. Er zijn zelfs gemeenten die Cradle to Cradle (kort samengevat: alleen recyclebare materialen gebruiken) verplichten. Dat is nog eens een extra kostenverhoging van minimaal € 20.000.
Met die kostenverhogingen is het voor woningcorporaties onmogelijk om nog huurwoningen in de sociale sector te bouwen en voor starters weer een enorme extra drempel om te starten.
Overigens: zou Shell haar grootste aankoop ooit, British Gas (gekocht in 2016 voor 47 miljard euro), gedaan hebben voor haar aandeelhouders? Om de komende 30 jaar nog lekker gas te kunnen verkopen? Of om die arme Britten een steuntje in de rug te geven om de Brexit wat te verzachten?
Proefballonnen en luchtballonnen
Ik denk nog wel eens met weemoed terug aan de LPF-ministers Eduard Jan Bomhoff en Herman Heinsbroek die beschuldigd werden van proefballontjes oplaten. Dat waren slechts hersenspinsels die ze gewoon op tafel gooiden om het debat op gang te krijgen; onschuldig en prikkelend.
In de huidige verkiezingscampagne stijgen complete luchtballonnen op:
Robot Jetten (D66) wil 50.000 Oost-Europeanen naar Nederland halen omdat er te veel werk is. Beste Rob, waar ga je die huisvesten? In de gasloze woningen die niet gebouwd gaan worden?
Sybrand Buma (CDA) wil kleine tijdelijke huizen gaan bouwen aan de rand van grote steden om zo het huisvestingsprobleem op te lossen. Dat deden we direct na de Tweede Wereldoorlog ook met de zogenaamde Margrietwoningen. Het is toch een brevet van onvermogen als je deze problemen niet hebt zien aan komen?
Verder wil die lieve Sybrand mensen met een bijstandsuitkering aan het werk helpen met een “basisbaan”. Dat mag het bedrijfsleven dan weer gaan doen. Althans … samen met de overheid, want de gemeenten hebben er de afgelopen 10 jaar voor gezorgd dat het aantal bijstandsgerechtigden is verdubbeld.
Minister Koolmees van Sociale Zaken (D66) kwam deze week met een voorstel om naast je “normale” CV, een financiële CV mee te nemen bij een sollicitatie. Dat is dan een overzicht van alle subsidies die de werkgever kan krijgen als hij een werknemer in dienst neemt. “Want”, zo stelt Koolmees, “de werkgever heeft dat allemaal niet op zijn netvlies”. Misschien kan hij het aantal regelingen verminderen en versimpelen!!!
Lodewijk Asscher (PvdA) heeft in de tijd dat hij minister af is en weer Kamerlid is geworden een cursus belastingrecht gevolgd. Hij is er inmiddels achter gekomen dat de btw-verhoging van 6% naar 9% heel slecht is voor onze economie; speciaal voor mensen met een laag inkomen. Misschien dat Diederik Samsom achteraf nog excuses kan aanbieden aan zijn achterban voor deze btw-verhoging die hij heeft doorgevoerd namens de PvdA.
En Kereltje Klaver (Groenlinks) tenslotte. Die denkt dat het klimaat ophoudt bij de grens van Nederland. Hij haalt ook nog de hele dag milieu en klimaat door elkaar en iedereen die een andere mening heeft over het milieu of klimaat is een klimaatterrorist. Klimaat doe je samen. Europees of wereldwijd en niet zoals nu alleen in Nederland. Ga een weekje naar China en kijk hoe ze daar hun klimaatproblemen oplossen. De bewustwording zal daar in China moeten beginnen. Wij kunnen ons geld beter besteden aan bewustwordingscampagnes in China en de rest van de wereld of geld besteden aan onderzoek naar duurzame alternatieven voor gasloos bouwen.
Succes bij het stemmen. Ik ga denk ik niet, kan de minst slechte niet vinden.