Lof der zotheid: het energiedebat in de Tweede Kamer
Lof der Zotheid is een boek van Erasmus uit 1509. In het boek houdt de godin Zotheid een lofrede op zichzelf en prijst haar algemene weldaden. Dankzij haar worden de zotten vrolijk en gelukkig; de wijzen zijn somber en ongelukkig.
– Een column van Wil Hoebergen over de zotheid van het energiedebat –
De Tweede Kamer heeft afgelopen dinsdag gedebatteerd over de mogelijkheden om de kloof inzake de energiekosten tussen arm en rijk te verkleinen. Want die kloof is uit de klauwen gelopen. Daar heb ik in 2019 al een voorspelling over gedaan. En die is uitgekomen.
Het probleem in het kort
Al je rijk bent … Als je ‘rijk’ bent kun je zonnepanelen leggen en betaal je op drie gebieden minder voor je energie.
- Je hebt géén kosten voor het opwekken van energie (je wekt het immers zelf op).
- Je betaalt géén energiebelasting over je verbruik.
- Je betaalt géén btw over het energieverbruik en de energiebelasting.
En als je arm bent. Als je ‘arm’ bent heb je deze voordelen niet en daar zijn onze onvolprezen Kamerleden inmiddels achter gekomen. Niet zelf bedacht, maar hoogstwaarschijnlijk gezien op het RTL Nieuws, want die bepaalt tegenwoordig de agenda van de Tweede Kamer. RTL Nieuws is die zender van de onomstotelijke waarheden en veel diepgang, ongeveer op het niveau RTL Boulevard!
Afschaffen salderingsregeling zou een oplossing zijn
Voor het debat werd er al een bommetje gegooid …. De kloof tussen arm en rijk zou het best gedicht kunnen worden door de salderingsregeling sneller af te schaffen. Stel, je wekt 15.000 kilowattuur op en gebruikt er zelf 10.000. Je levert 5.000 kWh terug aan een energiemaatschappij zoals Green Choice.
Green Choice is dé energiemaatschappij die alleen maar groene energie levert. De zon en de wind zijn inmiddels ook duurder geworden, blijkt uit de tarieven van Green Choice!
Maar …, als we niet meer mogen salderen levert de niet-zelf gebruikte 5.000 kWh niets meer op en dan zou dus het gat tussen de rijken en de armen kleiner worden. Althans… dat is de conclusie van onze Kamerleden. Het enige dat daar echter aan klopt, is dat de arme er niets mee opschiet en het voor de rijke geld kost. De energiemaatschappij is de lachende derde. Perfecte lobby weer van hen, maar met deze energieprijzen kun je dan ook heel wat (lobby)kosten maken!
Opheffen salderingsregeling heeft geen voordelen
Opheffen van de salderingsregeling levert dus geen voordeel op. Daarover wordt dus een hele dag gediscussieerd en Groen Links en PvdA gaan in deze Carnavalsoptocht nog een stapje verder en willen het geld dat bespaard wordt, gebruiken om de energie op te vangen in batterijen. Als je geen zonnepanelen hebt, hoef je volgens mij ook geen batterijen aan te schaffen!
Altijd vermakelijk om meneer Klaver zijn eigen Groen Links achterban (logo GL: links staat rechts en groen is rood) weer het bos in te zien sturen! Overigens snapt de rest van de Kamer er ook niks van, maar dit was wel een voorlopig hoogtepunt.
Maar wat dan wel? Hoe ga je nu de kloof tussen arm en rijk echt verkleinen?
Ga energiebelasting heffen over het verbruik. Ja, denk er even over na … Gewoon energiebelasting betalen over de kilowatturen die je in je eigen huis verbruikt, net zoals we dat deden vóórdat er zonnepanelen waren. Dus… belasting betalen over álle energie die je verbruikt. Óók over de energie die je zelf opgewekt hebt.
Als je zonnepanelen legt, begin je eigenlijk een energiecentrale en ben je zelf de grootste klant van die centrale. Dat je niets hoeft te betalen voor de eigen opgewekte energie lijkt me duidelijk, maar je betaalt als eigenaar van zonnepanelen gewoon energiebelasting én btw over jouw verbruik. In het voorbeeld betaal jij dan over 10.000 kilowattuur en je hoort dan gewoon een fatsoenlijke vergoeding te krijgen voor die 5.000 kilowattuur die je terug levert. Bijvoorbeeld 10% minder dan de netto marktprijs. Hoe moeilijk of makkelijk kan het nu zijn?
Overheid wees slim!
Als de Tweede Kamer het voorstel van het sneller afschaffen van het salderen erdoor duwt (zal ongetwijfeld gebeuren), dan heb je als overheid weer eens bevestigd, wat wij als burgers eigenlijk al weten.
- De overheid is verschrikkelijk onbetrouwbaar.
- De overheid weet in de verste verte niet waar het eigenlijk over gaat.
- De overheid stimuleert om géén zonnepanelen meer te leggen (hoezo groen denken?).
- De overheid is er niet voor arme mensen, die zijn alleen maar lastig.
Wanneer stoppen we met afgestudeerde studenten politicologie fractiemedewerker te maken en vervolgens tot stemvee te promoveren als Tweede Kamerlid? Éérst 10 jaar met je poten in de klei en niet direct op het fluweel onder de Haagse kaasstolp, is mijn bescheiden mening. Dat levert minder Hugo’s en Sophies op.