Verkoop van telecommunicatiediensten? Dan de btw verleggen!
Voor leveranciers van telecommunicatiediensten is er per 1 september 2017 een hoop veranderd op het gebied van btw. Deze btw moet namelijk nu verlegd worden. Hoe zit dat?
Wat zijn telecommunicatiediensten?
De telecommunicatiediensten kunnen worden verdeeld in de volgende categorieën:
- vaste en mobiele telefoondiensten;
- toegang tot internet;
- oproepbeheerdiensten zoals voicemail;
- fax- telegraaf- en telexdiensten; en
- VoIP (Voice over IP – internettelefonie).
Wat is er veranderd?
De wijzigingen. Vanaf 1 september 2017 is de regeling voor de omzetbelasting veranderd en dient er een onderscheid te worden gemaakt tussen levering aan ondernemers en particulieren. Mogelijk dient de btw verplicht te worden verlegd naar de afnemer van de telecommunicatiediensten.
Btw-ondernemers die telecommunicatiediensten aanbieden, moesten btw in rekening brengen aan de afnemer. Of deze afnemer nu de eindgebruiker is of niet, dat was tot 1 september 2017 niet relevant.
Verleggingsregeling ingevoerd. Per 1 september 2017 is de verplichte verlegging van btw op telecommunicatiediensten ingevoerd. Daarvoor is een verplichte verleggingsregeling geïntroduceerd voor het leveren van telecommunicatiediensten aan ondernemers die ook telecommunicatiediensten leveren.
Wat betekent dat in de praktijk?
In de praktijk betekent de regeling het volgende.
Leveringen aan de eindgebruiker. Als aanbieder X van telecommunicatiediensten de diensten aanbiedt aan een eindverbruiker Y (ondernemer of particulier), dan dient er btw op de factuur te worden vermeld.
Leveringen aan de tussenhandel. Als dezelfde aanbieder X de diensten aanbiedt aan een Nederlandse aanbieder Z van telecommunicatiediensten, dan is de verplichte verleggingsregeling van toepassing. Bijvoorbeeld als KPN mobiele telefonie levert aan een telefoonwinkel. De aanbieder X dient dan ‘btw verlegd’ op de factuur te vermelden en afnemer Z dient de btw af te dragen. Voor de eindverbruiker verandert er dus helemaal niets.
Let op. Als de btw toch wordt gefactureerd, dan is er sprake van ‘onterechte gefactureerde btw’. De btw is dan alsnog verschuldigd door de aanbieder en niet aftrekbaar in de aangifte omzetbelasting van de afnemer.
BAA ADVIES. Ondernemingen die telecommunicatiediensten leveren moeten vanaf 1 september 2017 de btw verleggen als zij aan doorleveranciers (tussenhandel) leveren. |