U levert aan het buitenland? Dan is dit goed om te weten!
Door de enorme ontwikkelingen op het internet krijgen steeds meer ondernemers ook klanten in het buitenland. De huidige btw-regels voor verkoop aan buitenlandse particulieren worden dan vaak als erg complex en belastend ervaren. Daar komt wellicht wat verandering in.
De huidige regeling voor leveren aan particulieren
Leveren binnen de EU. Op het moment dat u goederen verkoopt aan een particulier in een ander EU-land gelden in principe de Nederlandse btw-regels. Dit houdt in dat u het Nederlandse btw-tarief in rekening moet brengen en dit aan de Nederlandse Belastingdienst moet afdragen.
De levering van goederen aan particulieren in andere EU-landen is onderworpen aan bepaalde drempelbedragen die voor ieder land verschillend zijn. Als u in een jaar meer goederen verkoopt aan particulieren dan het drempelbedrag van dat land, dan is er sprake van een afstandsverkoop.
Als er sprake is van een afstandsverkoop, dan moet u het btw-tarief van dat EU-land in rekening brengen en daarvoor moet u zich als btw-ondernemer registreren in dat EU-land. Met dat buitenlandse btw nummer moet u vervolgens periodiek btw-aangifte doen en btw afdragen.
Dus? Overschrijdt u de drempelbedragen in verschillende EU-landen dan moet u zich in al deze landen registreren. Dat is dus een behoorlijk gedoe. En daar probeert men wat aan te doen.
Lees voor een uitgebreide toelichting ook: “Wat met de btw als u levert aan particulieren in het buitenland”?
2015: administratieve lastenverlichting, maar niet voor iedereen
De mini One Stop Shop-regeling. Per 1 januari 2015 is een systeem ingevoerd om ondernemers met afstandsverkopen tegemoet te komen in hun administratieve lasten, de zogenaamde mini One Stop Shop-regeling (MOSS).
Wat is MOSS? Met MOSS kunt u in andere EU-landen verschuldigde btw via één EU-land aangeven. Oftewel: met MOSS kunt u de btw-afdrachten aan de diverse EU-landen betalen. U hoeft zich dan dus niet meer te registreren in de diverse EU-landen.
Maar … Het systeem is echter alleen beschikbaar voor ondernemers die digitale diensten verlenen, samengevat als telecommunicatiediensten, omroepdiensten en elektronische diensten.
Voorstel Europese Commissie
De Europese Commissie heeft het voorstel gedaan om de MOSS-regeling uit te breiden, zodat ook ondernemers in andere sectoren hiervan gebruik kunnen maken. Registratie in andere EU-landen waar de drempel wordt overschreden is dan ook voor deze ondernemers niet meer nodig. Wel dienen nog steeds de btw-tarieven van de betreffende EU-landen in rekening te worden gebracht.
Gelijke drempelbedragen. Ook wil de Europese Commissie de drempelbedragen gelijktrekken naar € 10.000 voor alle EU-landen. Dit betekent dat bij verkoop boven deze drempel van € 10.000 in een ander EU-land sprake is van afstandsverkopen.
Mooi, maar vanaf wanneer?
De Europese Commissie heeft de doelstelling uitgesproken om de regeling uiterlijk 2021 in werking te laten treden. Tot die tijd zult u het met de oude regeling moeten doen.
BAA ADVIES. Levert u goederen aan particulieren binnen de EU? Dan is er een regeling op komst die het onnodig maakt om u in elk land als btw-ondernemer te laten registreren. Dat bespaart veel tijd en geld. Houd dus de regelgeving goed in de gaten. Uiteraard zal BAA dat voor haar klanten doen en hen op de hoogte houden van de ontwikkelingen. |