De werkruimte huurwoning, is die (volledig) aftrekbaar?
Onlangs deed de Hoge Raad een uitspraak die invloed heeft op de aftrekbaarheid van de werkruimte huurwoning. Huurt u een woning en werkt u ergens in die woning? Dan zou u de huur weleens kunnen aftrekken.
Werkruimte huurwoning – gerechtelijke uitspraken
In de afgelopen jaren zijn een aantal uitspraken door rechtbanken en gerechtshoven gedaan omtrent de aftrek van kosten van een ondernemer in een huurwoning.
2008. In een uitspraak van Hof Amsterdam van 1 oktober 2008 werd geoordeeld dat bij een gebruik van 25% van de woning als werkruimte, het huurrecht keuzevermogen is. (Het huren van een woning waarin je ook werkt, wordt in de fiscale regelgeving beschouwd als een recht – huurrecht).
2009. Dit werd bevestigd in een procedure voor het Gerechtshof Arnhem in 2009.
2014 en 2015. In een uitspraak van de Rechtbank Den Haag van 2014, die is bevestigd door het Gerechtshof in 2015, werd echter gesteld dat het huurrecht geen bedrijfsmiddel vormt. Hierdoor konden de huurkosten en daarmee samenhangende kosten niet in aftrek worden gebracht als ondernemingskosten.
Om duidelijkheid te verkrijgen heeft de Belastingdienst een proefprocedure aangespannen.
Uitspraak Hoge Raad in augustus
Op 12 augustus 2016 heeft de Hoge Raad geoordeeld, dat het huurrecht gekwalificeerd kan worden als keuzevermogen. U als ondernemer kunt er dan voor kiezen om het huurrecht aan te merken als ondernemingsvermogen. Net als bij de auto die privé en zakelijk wordt gebruikt. Ook dan kunt ervoor kiezen de auto op de balans te zetten of om hem privé te rijden.
Wilt u de uitspraak erop nalezen? Dat kan hier.
Wanneer kunt u gebruik maken van deze aftrekpost?
IB-ondernemers. Allereerst moet sprake zijn van een ondernemer voor de Wet op de inkomstenbelasting, dat wil zeggen: het genieten van winst uit onderneming. Of dit ook geldt voor resultaatgenieters (resultaat uit overige werkzaamheden) is nog niet geheel duidelijk.
Meer dan 10% werkruimte. Daarnaast moet de in gebruik zijnde werkruimte groter zijn dan 10% van de totale oppervlakte van de huurwoning. Dit wordt in de regel gebaseerd op de vloeroppervlakte van de zakelijk gebruikte ruimte(s), ten opzichte van de vloeroppervlakte van de gehele woning. Het huurrecht vormt geen bedrijfsmiddel dat op de balans wordt geactiveerd en waarover mag worden afgeschreven.
Zelfstandige werkruimte niet vereist. In tegenstelling tot de werkruimte in een eigen woning, hoeft de werkruimte in de huurwoning géén zelfstandige werkruimte te zijn. Ook gelden er voor deze werkruimte in de huurwoning géén inkomenscriteria.
Om vast te stellen of u recht hebt of aftrek van kosten voor een werkruimte, kunt de rekentool van de Belastingdienst gebruiken.
Waarom zou u huurrecht als ondernemingsvermogen aanmerken?
Aftrekbare kosten
Door voor het huurrecht te kiezen voor ondernemingsvermogen is het volledige bedrag aan huurkosten aftrekbaar als ondernemingskosten. Ook de kosten van de inrichting en de kosten van gas, water en elektra kunnen als ondernemingskosten worden afgetrokken.
Daarnaast komt een evenredig deel van de kosten van belastingen en heffingen en verzekeringen voor aftrek als ondernemingskosten in aanmerking.
Bijtelling
Voor de huur van het privé gedeelte dient een bijtelling plaats te vinden ter grootte van 1,85% van de WOZ-waarde van de huurwoning (als de WOZ-waarde tussen € 75.000 en € 1.050.000 ligt).
Bovendien moet het privé aandeel van het gebruik van gas, water en elektra bij de winst bijgeteld worden.
Wat te doen in bestaande situaties?
Bent u al ondernemer en heeft u een huurwoning? Dan is het niet zonder meer mogelijk, om vanaf de uitspraak van de Hoge Raad het huurrecht te kwalificeren als ondernemingsvermogen en de kosten in aftrek te brengen als ondernemingskosten.
In het verleden heeft u blijkbaar (onbewust) gekozen om het huurrecht als privévermogen te kwalificeren. Een keuzeherziening is alleen mogelijk bij bijzondere omstandigheden.
Bijzondere omstandigheden. Een bijzondere omstandigheid is bijvoorbeeld als u door de toename van de werkzaamheden meer (opslag)ruimte nodig heeft. Ook het opzeggen van een werkruimte elders en deze overbrengen naar de huurwoning is een gerechtvaardigde reden om de keuze te herzien en het huurrecht als ondernemingsvermogen te kwalificeren. Een verhuizing naar een andere huurwoning is eveneens een moment van keuzeherziening.
Wat te doen in nieuwe situaties?
Een startend ondernemer met een werkruimte in de huurwoning die meer is dan 10% van het vloeroppervlak, kan kiezen. Vanaf de start van de onderneming, kan dus het huurrecht als ondernemingsvermogen worden aangemerkt. Alle huurkosten zijn dan aftrekbaar van de winst en er moet dan een bijtelling plaatsvinden voor het privé gebruik van de huurwoning.
Wat vindt de Belastingdienst en de politiek ervan?
De staatssecretaris van Financiën geeft aan, dat de uitspraak in overeenstemming is met bestaande wetgeving zoals deze reeds door de Belastingdienst wordt uitgevoerd. Zelfs bij een van de rekenhulpen op de site van de Belastingdienst kan ervoor worden gekozen om het huurrecht integraal of gesplitst tot het ondernemingsvermogen te rekenen. Hieraan mag u weliswaar geen rechten ontlenen, maar u kunt het wel gebruiken in een overleg met de Belastingdienst.
Inmiddels zijn er echter over dit arrest van de Hoge Raad en de gevolgen hiervan in de praktijk Kamervragen gesteld in de Tweede Kamer. Reparatie van dit arrest door middel van wetswijziging is niet ondenkbaar. Ondanks dat de Belastingdienst de uitspraak zelf heeft uitgelokt, is deze in strijd met de bedoeling van de wetgever.
28 oktober 2016 – let op. Uit Kamervragen eind oktober is gebleken dat er een wetvoorstel komt om deze kostenaftrek sterk te beperken. Lees ook de aanvulling op dit artikel. |
BAA ADVIES. In veel gevallen leidt een werkruimte in een huurwoning vooralsnog tot een extra aftrekpost. Heeft ú als bestaand of nieuw IB-ondernemer een werkruimte in uw huurwoning en wilt u weten welke gevolgen de uitspraak van de Hoge Raad voor u heeft? Wendt u zich dan tot uw contactpersoon bij BAA. |