Afschaffing landbouwregeling? Wees alvast voorbereid!
In de Miljoenennota 2017 is summier aangegeven dat de landbouwregeling wordt afgeschaft. Maakt u gebruik van deze regeling? Bereid u dan alvast voor!
De landbouwregeling, wat is dat ook alweer?
In artikel 27 van de Wet op de omzetbelasting 1968 is een bijzondere regeling opgenomen voor landbouwers. Kort gezegd houdt deze ‘landbouwregeling’ in dat de ondernemer vrijgesteld is van de btw. Hij hoeft dus geen btw in rekening te brengen, maar mag ook geen btw in aftrek brengen. Hij heeft bovendien niet de verplichting van het voeren van een een btw-administratie.
Wie valt er onder de landbouwregeling?
Lees hier wie onder de landbouwregeling valt en om welke goederen en diensten het gaat.
De veehandelaar. In beginsel valt een veehandelaar niet onder de landbouwregeling van artikel 27, maar bij besluit heeft de Staatssecretaris goedgekeurd dat, onder bepaalde voorwaarden, de veehandelaar toch gebruik kan maken van de landbouwregeling. De voorwaarden van en de toelichting op deze zogenaamde ‘veehandelsregeling’ kunt u nog eens nalezen in de Staatscourant.
Wordt de landbouwregeling nu afgeschaft?
Zoals gezegd, is in de Miljoenennota 2017 summier aangegeven dat de landbouwregeling wordt afgeschaft per 1 januari 2018. Achtergrond hiervan is dat de regeling in mindere mate bijdraagt aan de beleidsdoelen voor concurrerende, duurzame, veilige agro-, visserij- en voedselketens. Om onduidelijke redenen is deze aanpassing niet vermeld in de Belastingwet 2017. Toch schijnt het om een werkelijk beleidsvoornemen te gaan, maar definitief is het dus nog niet.
Wat als de landbouwregeling wordt afgeschaft?
Als de landbouwregeling wordt afgeschaft is het belangrijk dat u tijdig actie onderneemt. U zult dan ergens in de tweede helft van het jaar het navolgende moeten doen.
- Uw administratie aanpassen. Denk bijvoorbeeld aan de eisen waaraan uw factuur moet voldoen. (factuureisen).
- Uw afnemers en leveranciers informeren.
- Betaalde btw op investeringen uit het verleden terugvragen. Een berekening van de gevolgen voor de herzieningsregeling voor ‘oude’ investeringen. Zie ook hieronder.
Gevolgen herzieningsregeling voor ‘oude’ investeringen
Als de afschaffing van de landbouwregeling per 1 januari 2018 doorgaat, valt ú vanaf dat moment verplicht onder de btw-regeling. Vanaf 2018 is het dan ook mogelijk om betaalde btw op investeringen in het verleden terug te vragen.
Op onroerende zaken kunt u tien jaar terug en op roerende zaken is dat vijf jaar. Het recht op teruggaaf wordt jaarlijks met 1/10e of 1/5e afgebouwd. Als u bijvoorbeeld dit jaar (2017) een tractor koopt, kunt u in 2018 nog 4/5e van de betaalde btw op de investering terugvragen.
Heeft u (grote) investeringsplannen?
Als u (nieuwe) investeringsplannen heeft, beoordeel dan (opnieuw) het tijdstip waarop u het beste kunt gaan investeren: in 2017 of 2018?
Dit jaar investeren? Bent u voornemens om in 2017 te investeren, dan is het sowieso slim om te overwegen geen gebruik te maken van de landbouwregeling en de inspecteur verzoeken om in de normale heffing te worden betrokken. Dat kan financieel heel aantrekkelijk zijn. Neem daarvoor contact op met uw adviseur van BAA. Die kan voor u uitrekenen wat het meest voordelig is en eventueel ook een verzoek indienen bij de inspecteur.
Dit jaar bedrijfsmiddelen verkopen?
Bent u voornemens om bedrijfsmiddelen te verkopen (denk aan een tractor, machine, inventaris, enz.) dan kunt u dat nog het beste doen in 2017 omdat de landbouwregeling van toepassing is en u géén btw in rekening hoeft te brengen over deze verkoop.
BAA ADVIES. Grote kans dat per 1 januari 2018 de landbouwregeling wordt afgeschaft.
Laat uw adviseur berekenen wat voor ú fiscaal het meest gunstige is. |