Belangrijkste btw-wijzigingen per 1 januari 2025
Naast de fiscale wijzigingen uit het Belastingplan 2025 heeft de Belastingdienst in oktober al een aantal definitieve btw-wijzigingen voor 2025 gepubliceerd. Wat gaat er per 1 januari 2025 veranderen?
Virtuele diensten: plaats van dienst
Vanaf 1 januari 2025 is een virtuele dienst belast in het land waar de afnemer (de klant) woont of is gevestigd. Dit betekent dat dan de btw-regels van het woonland gelden. Voorbeelden van virtuele diensten zijn culturele, artistieke, sportieve, wetenschappelijke educatieve diensten en vermakelijkheidsdiensten.
21% tarief op agrarische goederen
Het lage btw-tarief van 9% bij de levering van bepaalde agrarische goederen wordt verhoogd naar het hoge tarief van 21%. Het betreft hier: granen en peulvruchten die geen voedingsmiddel zijn, pootgoed voor de teelt van groenten en fruit, (pluim)vee en slachtafval, beetwortelen, land- en tuinbouwzaden, rondhout, stro, veevoeders, vlas en wol. Dit betekent in de praktijk dat de leverancier over deze goederen 21% btw moet rekenen.
Servicekosten
De verhuurder van onroerende zaken brengt in sommige gevallen servicekosten in rekening. Denk hierbij aan schoonmaak, reparaties of de levering van energie en water. Het hangt nu van de situatie af of er btw moet worden gerekend over deze servicekosten of dat er van een vrijstelling sprake is. Met ingang van 1 januari 2025 gelden er twee mogelijkheden:
1. De servicekosten gaan op in de verhuur
Als de verhuur is belast met btw, dan zijn de servicekosten dat ook. Omgekeerd zijn de servicekosten ook vrijgesteld als de verhuur is vrijgesteld van btw.
2. De servicekosten gaan niet op in de verhuur
De servicekosten staan in dit geval met btw apart op de factuur. Voorwaarde is dat de huurders zelf (of gezamenlijk) de dienstverrichter kunnen kiezen. En als het gaat om werkelijk verbruik van bijvoorbeeld gas, water en licht, dan moeten de huurders een eigen meter hebben.
Kleine ondernemersregeling (KOR) in Nederland en EU
In de binnenlandse (Nederlandse) KOR vinden een aantal wijzigingen plaats. Daarnaast wordt per 1 januari 2025 de Europese KOR, de EU-KOR, geïntroduceerd.
Margeregeling
De aanvullende margeregeling komt per 1 januari 2025 te vervallen. Bent u wederverkoper (handelaar) in antiek, kunst of verzamelvoorwerpen en heeft u deze goederen tegen een verlaagd btw-tarief gekocht en ingevoerd in de EU of intracommunautair verworven? Dan kunt u als wederverkoper bij de verkoop van deze goederen de margeregeling niet meer toepassen. Zijn deze goederen niet vóór 1 januari 2025 door de wederverkoper verkocht, dan mag de voorbelasting op de aankoop alsnog in het eerste tijdvak van 2025 in aftrek worden gebracht.
BAA ADVIES. Ook in 2025 gaat er weer het nodige in de omzetbelasting wijzigen. De Belastingdienst heeft al een aantal definitieve veranderingen gepubliceerd. Check of deze voor u gevolgen hebben. |