Financiële ondersteuning voor werkgevers die opleiden
Heeft uw organisatie een leerwerkplek beschikbaar voor studenten of leerlingen? Dan kunt u ook in 2025 weer gebruikmaken van de Subsidie Praktijkleren. Maar die moet u wel vóór 16 september aanvragen.
Subsidie Praktijkleren 2025
Deze regeling biedt werkgevers een financiële tegemoetkoming voor het begeleiden van leerlingen en studenten in de praktijk. Zo wordt investeren in toekomstige vakmensen aantrekkelijker én haalbaar.
Wat houdt de regeling in?
De Subsidie Praktijkleren is bedoeld als stimulans voor bedrijven die leerwerkplekken aanbieden in het mbo, hbo en voortgezet onderwijs. U ontvangt een bijdrage in de kosten van de begeleiding van:
- mbo-studenten in de beroepsbegeleidende leerweg (BBL);
- hbo-studenten die een duale of deeltijdopleiding volgen;
- leerlingen uit het vmbo (leerwerktraject), vso of praktijkonderwijs (pro);
- promovendi en technologisch ontwerpers in opleiding (toio’s).
De subsidie is maximaal € 2.700 per leerling/student per schooljaar, afhankelijk van het aantal aanvragen en het beschikbare budget.
Wat is er nieuw in 2025?
Voor werkgevers zijn er een paar belangrijke punten om in de gaten te houden.
1. Sneller digitaal aanvragen. Het aanvraagportaal van de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO) is geoptimaliseerd. De aanvraagtermijn loopt van 2 juni tot en met 16 september 2025 om 17.00 uur. Aanvragen kan alleen via het online loket van de RVO.
2. Focussectoren krijgen extra aandacht. De overheid stimuleert praktijkleren extra in sectoren met personeelstekorten, zoals techniek, zorg en onderwijs. U ontvangt niet automatisch meer subsidie in deze sectoren, maar er komen aanvullende initiatieven en voorlichting beschikbaar. Houd dit in de gaten via brancheorganisaties of de RVO.
3. Duidelijke voorwaarden voor goedkeuring. U moet kunnen aantonen dat u de student of leerling daadwerkelijk begeleidt. Belangrijk is dat:
- er een geldige praktijkleerovereenkomst is;
- dat u een begeleidingsdossier bijhoudt;
- de leerwerkplek binnen het schooljaar valt (1 augustus 2024 t/m 31 juli 2025).
Waarom deze subsidie benutten?
Veel werkgevers onderschatten de kosten van goede begeleiding. Denk aan de inzet van personeel, administratie en aanpassingen op de werkvloer. Met de subsidie Praktijkleren wordt een deel van die investering gecompenseerd.
Daarnaast helpt u met een leerwerkplek niet alleen een student verder, maar versterkt u ook uw eigen personeelsbestand. Veel werkgevers nemen hun stagiaires of BBL-studenten later in dienst. Praktijkleren is dus ook een slimme manier om toekomstige medewerkers te werven én in te werken.
Hoe vraagt u de subsidie aan?
- Zorg dat de praktijkleerovereenkomst en begeleidingsdossier op orde zijn.
- Verzamel tijdig de benodigde gegevens.
- Dien uw aanvraag in via het RVO-loket vóór 16 september 2025.
In uw administratie moet het volgende zijn opgenomen:
- door alle partijen ondertekende praktijkleerovereenkomst
- aanwezigheidsregistratie
- administratie waaruit begeleiding blijkt, zoals handboek, voortgangsverslagen, evaluatiegesprekken, eindopdracht, enz.,
- administratie welke bepaalde leerdoelen hoe zijn behaald;
- kopie van het diploma als de deelnemer voor het einde van het studiejaar de opleiding heeft afgerond.
Na sluiting van de aanvraagperiode berekent de RVO het definitieve subsidiebedrag per leerling, afhankelijk van het totaal aantal aanvragen.
BAA ADVIES. Stelt u een leerplek voor studenten/leerlingen ter beschikking? Dan kost de begeleiding meer dan u wellicht denkt. Daarvoor kunt u subsidie voor praktijkleren krijgen, maar die moet u wel vóór 16 september 2025 aanvragen. |
