Goedkoper en sneller aflossen hypotheek met kapitaalverzekering
Heeft u een spaar- of beleggingshypotheek met daaraan gekoppeld een kapitaalverzekering eigen woning (KEW)? U kunt dan vanaf 2017 de uitkering uit deze KEW gebruiken om 10% op uw hypotheek af te lossen, zonder dat dit vervelende fiscale gevolgen heeft.
Ook een aflossingsvrijehypotheek met kapitaalverzekering?
Heeft u ook (voor 2013) een eigen woning aangeschaft en voor een aflossingsvrije hypotheek met daaraan gekoppeld een kapitaalverzekering gekozen? Dan bent u niet de enige. De gedachte hierachter was, dat door de premiebetaling en het rendement hierop, op het einde van de looptijd de kapitaalverzekering voldoende was, om de hypotheekschuld in een keer af te lossen. Daarnaast leverde de hypotheekrente over de hoofdsom een constant belastingvoordeel op.
Slechte rendementen. De werkelijkheid is echter vaak anders. Door de economische crisis bereiken veel kapitaalverzekeringen dit doel niet, met als resultaat dat op het einde van de looptijd het opgebouwde kapitaal (premie – kosten + rendement) niet 100% van de hypotheekschuld dekt.
Wilt u boetevrij aflossen?
Wilt u door de slechte rendementen én door een daling van de huizenprijzen aflossen op uw aflossingsvrije spaar- of beleggingshypotheken? Op basis van de regels van de banken/verzekeringsmaatschappijen, is het mogelijk om meestal jaarlijks 10% boetevrij af te lossen. Dat kunt u uit eigen middelen doen, maar ook uit de kapitaalverzekering. Aan dat laatste zijn echter voorwaarden verbonden, die volgens het Belastingplan 2017 gaan verbeteren.
Hoe zit dat nu?
In het jaar 2001 bestond er de mogelijkheid om de kapitaalverzekering te koppelen aan de eigen woningschuld. Dit betekende, dat de uitkering verplicht moest worden aangewend ter aflossing van de hypotheek. Die aan de hypotheek gekoppelde uitkering is dan vrijgesteld van belasting tot een bepaald bedrag. Deze vrijstelling bedraagt in 2016:
- € 36.800 bij een premieduur van meer dan 15 jaar; en
- € 162.000 bij een premieduur van meer dan 20 jaar.
De tijdsklemmen. Vond er een uitkering plaats uit deze kapitaalverzekering, maar was er geen 15 respectievelijk 20 jaar premie betaald, dan was de vrijstelling niet van toepassing en werd het rentebestanddeel (uitkering minus betaalde premies) in de uitkering, belast tegen het progressieve tarief van Box I. Door deze zogenaamde ‘tijdsklemmen’ was extra aflossen dus eigenlijk niet interessant.
Vrijstelling van tijdsklemmen
Op dit moment is het zo dat de tijdsklemmen niet van toepassing zijn in de volgende situaties:
- bij verkoop van de woning;
- bij echtscheiding, einde geregistreerd partnerschap of einde fiscaal partnerschap;
- bij het aflossen van een ontstane restschuld bij verkoop van de woning (het moment waarop de restschuld is ontstaan, is hiervoor niet van belang);
- op het moment dat iemand gebruik moet maken van schuldhulpverlening.
De vrijstelling is dan dus toch van toepassing, óók als er geen vijftien of twintig jaar premie betaald is. Met de uitkering uit de kapitaalverzekering moet dan wel de hypotheekschuld of restschuld zoveel mogelijk wordt afgelost.
Hoe gaat het nu worden?
10% aflossen zonder te verhuizen. Met de in het Belastingplan 2017 opgenomen maatregelen wordt het mogelijk om, uit de KEW, per jaar 10% af te lossen op een spaar- of beleggingshypotheek, zónder dat u hoeft te verhuizen. Ook wordt het mogelijk om het restant van de hypotheek ineens af te lossen met de KEW, als het gespaarde of belegde vermogen gelijk is aan de resterende hypotheek of als de rentevaste periode is afgelopen.
Aflossen van de hypotheek kan ook met de kapitaalverzekering, in combinatie met privé gespaard vermogen. In alle gevallen is de grote vrijstelling van toepassing, ook al is er geen 15 of 20 jaar jaarlijks premie betaald voor deze kapitaalverzekering. De voorwaarde die blijft, is dat vanaf de aanvang van de verzekering jaarlijks premie is voldaan binnen de bandbreedte-eis van 1:10. Dit betekent dat de hoogst betaalde jaarpremie minder dan 10x zo hoog is als de laagst betaalde jaarpremie.
En wanneer gaat dit allemaal gebeuren?
De nieuwe wetgeving zal naar verwachting in werking treden in het eerste halfjaar van 2017. De Eerste Kamer zal zich hier 20 december 2016 nog eerst over moeten uitspreken. De Eerste Kamer kan de wetsvoorstellen alleen aannemen of verwerpen, maar kan hier geen wijzigingen in aanbrengen.
BAA ADVIES. Hypotheken en daaraan gekoppelde kapitaalverzekeringen (KEW) is geen makkelijke materie. Er zijn allerlei fiscale regels en voorwaarden aan verbonden. Win altijd goed fiscaal advies in als u een nieuwe hypoheek wilt afsluiten of een bestaande hypotheek (vervroegd), al dan niet gedeeltelijk wilt aflossen. |