Werknemer weigert na ziekte te re-integreren
Uw werknemer meldt zich ziek en wordt opgeroepen voor een bezoek aan de bedrijfsarts. Deze adviseert twee weken rust, waarna de werknemer in een opbouwend schema passende arbeid moet gaan verrichten. Hij weigert echter mee te werken aan dit re-integratieproces. Wat doet u?
Re-integratieproces geweigerd
Er kunnen nogal wat vragen bij u opkomen als uw werknemer weigert mee te werken aan het re-integratieproces. De vier meest voorkomende vragen beantwoorden we in dit artikel.
Wanneer komt een werknemer zijn re-integratieverplichting niet na?
Een werknemer komt zijn re-integratieverplichting niet na, als hij/zij:
- geen gevolg geeft aan redelijke voorschriften van u als werkgever of van een door u aangewezen deskundige; en/of
- niet meewerkt aan maatregelen die hem/haar in staat stellen (aangepast) werk te verrichten; en/of
- als hij/zij niet meewerkt aan het opstellen, evalueren en bijstellen van een plan van aanpak; en/of
- geen passende arbeid wil verrichten.
Wat te doen als uw werknemer passende arbeid weigert?
Geen reden om te weigeren. U en uw werknemer kunnen verschillen van mening of het aangeboden werk passend is. Van de werknemer wordt een positieve houding en enige flexibiliteit verwacht. Ook als het passend werk niet volledig naar zijn/haar wensen is. Bent u het niet eens met elkaar en komt u er niet uit, vraag dan eerst een Arboarts een oordeel. Blijft de werknemer voet bij stuk houden, vraag dan een deskundigenoordeel aan bij het UWV. Als zowel de bedrijfsarts als een deskundigenoordeel verklaren dat het werk passend is, dan heeft de werknemer geen goede grond om dit aangepast werk niet te verrichten.
Neem meteen actie. Natuurlijk heeft u als werkgever ook een aantal verplichtingen bij re-integratie. Het UWV kan u zelfs een sanctie opleggen als u als werkgever te weinig heeft gedaan om de werknemer te re-integreren. Het is daarom belangrijk dat u actie onderneemt zodra de werknemer niet wil meewerken aan het re-integratie proces.
Stoppen met loon betalen. De wet heeft hier een aantal middelen voor, zoals het stoppen van loon doorbetalen. Allereerst is het natuurlijk belangrijk om te controleren of uw werknemer naar een spreekuur met de bedrijfsarts gaat. Als de werknemer dit weigert, kunt u verdere stappen ondernemen.
Kunt u stoppen met de loondoorbetaling?
Ga eerst in gesprek. Natuurlijk gaat u allereerst met de werknemer in gesprek. Probeer de reden te achterhalen waarom hij/zij niet of onvoldoende aan de re-integratie mee wil werken en wijs hem/haar op zijn/haar verplichtingen en op de eventuele gevolgen.
Stuur een schriftelijke waarschuwing. In de wet is geregeld dat een werknemer geen recht heeft op loon als hij/zij, hoewel hij/zij daartoe in staat is, zonder deugdelijke grond, passende arbeid niet verricht. U kunt stoppen met de loondoorbetaling na een schriftelijke waarschuwing.
De werknemer naar de rechter. Een werknemer kan niet zomaar naar de rechter stappen als hij/zij het niet eens is met het stopzetten van de loondoorbetaling of wanneer hij/zij stelt dat dat de arbeid niet passend is. In het algemeen moet de werknemer eerst bij het UWV een deskundigenoordeel aanvragen omtrent het al dan niet passend zijn van de arbeid om naar de rechter te kunnen.
Vergeet de salarisadministratie niet. Vergeet niet om aan de salarisadministratie door te geven dat het loon is gestaakt en per welke datum. Werkt de werknemer alsnog mee aan de re-integratie, dan heeft de werknemer weer recht op loon zodra hij weer meewerkt en dus niet met terugwerkende kracht!
Is er een mogelijkheid tot ontslag (op staande voet)?
Vertel over uw plannen. Vaak is het handig om de werknemer te laten weten dat u van plan bent om de arbeidsovereenkomst door de rechter te laten ontbinden. Wellicht dat de werknemer dan alsnog aan zijn/haar verplichtingen gaat voldoen of komt daardoor overleg op gang over opzegging va de arbeidsovereenkomst met wederzijds goedvinden.
Eerst loon stopzetten. Als uw werknemer zich niet aan zijn/haar verplichtingen houdt, bestaat de mogelijkheid om over te gaan tot ontslag op staande voet. Dit kan echter niet zomaar. Allereerst moet er na een waarschuwing een stopzetting van het loon plaatsvinden. Houdt de werknemer zich alsnog niet aan de regels, dan kan er mogelijk een ontslag op staande voet worden gegeven.
Een zware sanctie – vraag hulp. Ontslag met instemming van de werknemer of wederzijds goedvinden is vaak niet mogelijk omdat de werknemer in deze situaties vaak niet wil meewerken. Zonder bijkomende omstandigheden wordt ontslag op staande voet echter wel vaak als een te zware sanctie gezien. Geadviseerd wordt om eerst te overleggen met een juridisch adviseur voordat zo’n ontslag wordt gegeven.
BAA ADVIES. Als een werknemer niet wil re-integreren, moet u meteen actie ondernemen. U kunt u na een schriftelijke waarschuwing de loondoorbetaling opschorten. Blijft de werknemer weigeren, dan kunt u in het uiterste geval overgaan tot ontslag. Overleg altijd met zowel de werknemer als de bedrijfsarts en schakel desnoods juridisch advies in. |