Zzp’er: is er sprake van bemiddeling of inhuur derden?
De bemiddelingsbranche is erg populair om zzp’ers en opdrachtgevers tot elkaar te brengen. Maar opgelet, want verschillende situaties hebben ook verschillende overeenkomsten nodig om vervelende juridische en fiscale gevolgen te voorkomen.
In Nederland zijn iedere dag veel zelfstandigen zonder personeel (zzp’ers) hard aan het werk om een boterham te verdienen. Naast het zelf vinden van opdrachten, wordt ook gretig gebruik gemaakt van de bemiddelingsbranche. Zo vinden opdrachtnemer en opdrachtgever elkaar sneller door tussenkomst van een tussenpersoon. Verschillende situaties hebben verschillende overeenkomsten nodig om ongewenste gevolgen (juridisch en fiscaal) te voorkomen.
Verschillende werkwijzen
Opdrachtnemer (zzp’er) en opdrachtgever kunnen elkaar vaak sneller vinden met de tussenkomst van een tussenpersoon; van een intermediair.
De bemiddelingsbranche hanteert echter verschillende methodes van zakendoen. Zo zijn er intermediairs die arbeidskrachten ter beschikking stellen (uitzendbureau), zijn er intermediairs die bemiddelen tussen zzp’er en opdrachtgever en zijn er ondernemingen die andere zzp’ers inschakelen voor een opdracht (juridisch aangeduid met ‘tussenkomst’). Voor al deze methoden is het belangrijk om goed te onderscheiden wat de omstandigheden zijn en welke juridische maatregelen er moeten worden genomen. In dit artikel kijken we naar de volgende twee situaties.
1. Bemiddeling: de opdrachtgever legt bij de tussenpersoon het verzoek neer om een zzp’er te zoeken voor de uitvoering van een opdracht. Hiervoor ontvangt de tussenpersoon een bemiddelings-fee van de opdrachtgever. De tussenpersoon brengt de opdrachtgever en de zzp’er met elkaar in contact er daarmee is zijn rol uitgespeeld.
2. Inhuur: de opdrachtgever geeft aan een onderneming opdracht om een bepaalde opdracht uit te voeren. Deze opdracht voert deze onderneming echter niet zelf uit maar dat doet een door de onderneming ingehuurde zzp’er. De verantwoordelijkheid voor een correcte uitvoering van de opdracht blijft echter bij de onderneming die de opdracht aannam.
1. Bemiddeling
De opdracht. Er is sprake van bemiddeling als de tussenpersoon (partij B) géén rol speelt bij het uitvoeren van de opdracht, maar uitsluitend de zzp’er (partij C) en de opdrachtgever (partij A) samenbrengt. De intermediair bemiddelt in dit geval alleen maar tussen partijen A en C. Partij C voert de opdracht zelfstandig uit. Partijen A en C maken dan ook onderling afspraken over de uit te voeren werkzaamheden.
Bemiddeling. De tussenpersoon en de zzp’er maken samen afspraken over de bemiddelingswerkzaamheden van de tussenpersoon. Deze afspraken dienen te worden vastgelegd in een overeenkomst van bemiddeling. De Belastingdienst heeft hiervoor een modelovereenkomst. In deze modelovereenkomst kunt u ook de opdracht, de werkzaamheden, e.d. omschrijven.
De praktijk. De intermediair ontvangt een vergoeding van de opdrachtgever voor het samenbrengen van beide partijen. De zzp’er stuurt daarnaast zelfstandig een factuur voor de verrichtte werkzaamheden rechtstreeks aan de opdrachtgever. De intermediair speelt hier verder geen rol in. De intermediair valt hierdoor buiten de zogenaamde keten van fiscale aansprakelijkheid (ketenaansprakelijkheid loonheffingen).
2. Inhuur van derden
De opdracht. Bij inhuur van derden neemt een onderneming (partij B) zelf de opdracht aan van de opdrachtgever (partij A). Men schakelt voor de uitvoering van de opdracht een zzp’er in (C). C voert de opdracht zelfstandig uit. Nu wordt er tussen partij A en B een overeenkomst gesloten waarin de opdracht van de werkzaamheden staat beschreven. B stuurt een factuur voor de uitgevoerde werkzaamheden naar A. C stuurt een factuur naar B.
Inhuur derden. Tussen partij B en C moet een overeenkomst van tussenkomst worden opgesteld. Ook hiervoor stelt de fiscus een modelovereenkomst ter beschikking.
Doordat de zzp’er (partij B) de opdracht van de opdrachtgever (partij A) aanneemt, ontstaat er inleners- en ketenaansprakelijkheid. Dit betekent dat de onderneming die de opdracht aannam ook aansprakelijk kan worden gehouden voor het toepassen van de juiste afdracht van loonheffingen en betaling van omzetbelasting door de zzp’er. Oppassen dus.
BAA ADVIES. Als een onderneming zzp’ers inhuurt, is het uiteraard van belang om alles goed op papier te zetten. En dan niet alleen de gemaakte afspraken over het uit te voeren werk, maar ook over de vorm van de overeenkomst. Is er sprake van bemiddeling, inhuur van derden, enz.? Gebruik eventueel de modelovereenkomsten van de Belastingdienst om problemen te voorkomen. |