We zijn volledig de weg kwijt
Voor de BAA-column weet ik eigenlijk niet eens meer waar ik moet beginnen… Liberale partijen die communistische trekjes krijgen, pensioengekte óf een minister van Financiën die liever banken steunt dan zijn inwoners.
– Een column van Wil Hoebergen over loonsverhoging, pensioenakkoord en de rol van de banken –
Socialist Rutte
Het moet niet gekker worden met de VVD. Mark Rutte verklaarde zaterdag 15 juni 2019 op de partijbijeenkomst de oorlog aan de werkgevers als ze de lonen niet gaan verhogen. Is Mark Rutte de reïncarnatie van Joop den Uyl?
Loonsverhoging linea recta weer naar de staatskas. De werkgevers reageerden direct en wezen Mark er fijnzinnig op, dat de overheid de laatste jaren elke loonsverhoging via een u-bocht direct in de staatskas heeft laten terugvloeien via extra collectieve heffingen. Denk aan extra gemeentelijke belastingen, btw-verhoging, verhoging assurantiebelasting en noem maar op; u weet er ongetwijfeld zo nóg vijf te noemen…
Verhoging pensioenen helpt! Ik denk dat Markie de koopkracht wil verhogen van de burgers. Hij kan alvast beginnen met het verhogen van de pensioenen, dan heeft hij al een grote groep geholpen en dat levert de overheid ook direct veel geld op, zoals ik al eens eerder beschreef.
Koolmees en de pensioengekte
Wouter Koolmees, onze minister van Sociale Zaken, heeft een principe akkoord bereikt over de hervorming van pensioenen. Het CNV en FNV hebben daarmee ingestemd uit angst, de slechtste raadgever die bestaat.
Koolmees, uil of papegaai? Is Koolmees nu die slimme Uil van Minerva of een dood vogeltje dat zijn ambtenaren na-papegaait? Een koolmees is een zeer veel voorkomende broedende zangvogel en zo zie ik hem ook wel een beetje. Meer van hetzelfde en geen onderscheidend vermogen. Onze “zeer deskundige” minister Koolmees doet maar wat, praat (zingt) veel en je kunt hem niet echt betrappen op richtinggevend beleid.
Over dekkingsgraad, rekenrente en de rol van de DNB
De hoogte van de pensioenen wordt bepaald door de dekkingsgraad. De dekkingsgraad is weer afhankelijk van de rekenrente. Hoe lager de rekenrente, hoe lager de dekkingsgraad, hoe lager de pensioenuitkeringen, zo simpel is dat.
De DNB. De rekenrente, hoe wordt die eigenlijk vastgesteld? Zitten daar wetenschappelijke modellen, of nog beter, zitten daar ervaringscijfers achter van in het verleden behaalde rendementen? Nee, de rekenrente wordt geadviseerd door een commissie aan De Nederlandsche Bank (DNB). En die DNB wil zoveel mogelijk centjes binnenskamers houden, als buffer voor toekomstige problemen bij de banken.
Problemen komen er zeker. Want die problemen komen er 100% zeker aan. Dat werd doodleuk onlangs door onze minister van Financiën bevestigd in een bespreking met Stichting Ons Geld. De rekenrente moet van DNB verder naar beneden, terwijl de werkelijke rendementen van de pensioenfondsen de pan uitrijzen. Zie mijn artikel van begin dit jaar “Ook in 2019 worden we nog steeds belazerd”.
Wat gaat er nu gebeuren? Ik voorspel dat er nog steeds een heleboel pensioenen verlaagd gaan worden in 2020, 2021 en 2022. En dat terwijl bij de pensioenfondsen het geld over de plinten klotst. En niemand die eens nadenkt wat er gebeurt als we het pensioen gewoon gaan verhogen. Dat levert binnen één maand een belastingopbrengst op van minimaal 50% voor de overheid (Loonheffing 37%, premie ZVW 5% en btw 10%). Stop dat geld dan in een fonds om de AOW problemen op te vangen.
Stichting Ons Geld
Stichting Ons Geld (SOG) is de luis in de pels van de banken, de regering en het Ministerie van Financiën. Zijn ze gek daar bij SOG? Nee, allerminst. Ze hebben via crowdfunding handtekeningen opgehaald om het onderwerp “Geldschepping in Nederland” op de agenda van de Tweede Kamer te krijgen.
Met heel veel doorzettingsvermogen hebben ze inmiddels doelen bereikt die ik van ganser harte ondersteun. Zij geven inzicht (vooral aan de Tweede Kamer) in de financiële handel en wandel van de banken en leggen bloot dat we veel te afhankelijk zijn van de bankenwereld.
Een risicoloze bank. Dat heeft diverse partijen aan het denken gezet en geleid tot een advies van de Wetenschappelijke Raad voor het regeringsbeleid (de WRR) om een bank of een instituut in het leven te roepen, waar Nederlanders hun geld risicoloos kunnen stallen. En hoe reageert Wopke Hoekstra op dat idee? Hij gaat het gewoon niet doen. Hoekstra steunt liever banken dan de burgers die hem op de troon gehesen hebben (lees dit artikel van SOG).
Conclusie
Het is eigenlijk wel klaar met dit kabinet. Het wordt tijd voor een nieuwe Lubbers. Het bedrijfsleven moet een paar heldere denkers naar voren schuiven, die de boel gewoon weer op orde gaan brengen en die speelkameraadjes Rutte, Jetten, Wiebes en niet te vergeten Klaas Knot en de ambtelijke top (die uiteindelijk echt de baas zijn) naar huis sturen en de boel eens stevig op gaan schonen.
Bent u het oneens? Lees dan voor de grap het advies over de rekenrente van de commissie Dijsselbloem en u begrijpt wat ik bedoel. We zijn de weg volledig kwijt.