Bestelauto of bestelbus van de zaak – wanneer is bijtelling niet nodig?
Voor de auto van de zaak gelden allerlei regels. Dus ook voor de bestelauto of bestelbus van de zaak. Wanneer hoeft die bestelauto nu niet bij het inkomen geteld te worden?
Eerst nog even over de bijtellingspercentages
Bent u werknemer en gebruikt u een auto van de werkgever ook privé, of bent u ondernemer en rijdt u een zakelijke auto privé, dan krijgt u te maken met de bijtelling. In 2017 zijn er twee bijtellingspercentages:
- 0 gram CO2-uitstoot: 4%
- Meer dan 0 gram CO2-uitstoot: 22%
Opgelet! Afhankelijk van welk boekjaar de auto is kunnen er maar liefst 11 bijtellingspercentages van toepassing zijn! Lees het artikel dat we daar al eerder over publiceerden, of download het stroomschema om úw bijtellingspercentage te bepalen.
Bijtelling van de bestelauto is niet nodig als …
De bijtelling kan in de navolgende situaties achterwege blijven.
- Minder dan 500 km privé. U kunt een sluitende kilometeradministratie overleggen waaruit blijkt dat u minder dan 500 kilometer privé rijdt. Lees hier waar zo’n rittenregistratie aan moet voldoen of download zo’n rittenregistratie voor eigen gebruik.
- Verklaring geen privégebruik. Geldt voor werknemers en kan digitaal (met DigiD) aangevraagd worden. Deze verklaring is een vrijwaring voor de werkgever. De werkgever laat dan de bijtelling achterwege. De werknemer moet echter wel een sluitende rittenregistratie bijhouden.
- Verklaring uitsluitend zakelijk gebruik bestelauto. Deze verklaring moet ingediend worden via het beveiligde deel van de website van de Belastingdienst. Er hoeft dan geen kilometeradministratie meer bijgehouden te worden, maar er mag ook géén enkele kilometer privé worden gebruikt. Bovendien heeft u de plicht om veranderingen rondom het gebruik te melden.
- Schriftelijk verbod om privé met de bestelauto te rijden. De werkgever kan de werknemer verbieden om privé met de bestelauto te rijden. Dat moet wel schriftelijk worden vastgelegd, bijvoorbeeld als aanvulling op de arbeidsovereenkomst. Als werkgever moet u er wel op toezien dat de werknemer zich hieraan houdt.
- Bestelauto achter slot en grendel. De bestelauto kan niet privé gebruikt worden omdat deze na werktijd achter het hek van de werkgever staat.
- Alleen geschikt voor vervoer van goederen. Ook als de bestelauto nagenoeg uitsluitend geschikt is voor het vervoer van goederen, kan de bijtelling achterwege blijven. Wat dit inhoudt leest u hieronder.
Eén bestelauto voor meerdere medewerkers?
Als een bestelauto door meerdere werknemers afwisselend gebruikt wordt, kunt u onder voorwaarden ervoor kiezen om het privégebruik af te kopen ad € 300 per auto per werknemer per jaar. Er hoeft dan geen kilometeradministratie bijgehouden te worden.
Wanneer alleen geschikt voor goederen?
Belangrijke vragen. Wat is nu eigenlijk precies een bestelauto die nagenoeg uitsluitend geschikt is voor vervoer van goederen? Welke inrichtingseisen worden er dan gesteld? Belangrijke vragen die in het kader van een Wob-verzoek (Wet openbaarheid van bestuur) door het Ministerie van Financiën werden beantwoord.
In vier gevallen géén bijtelling. In vier situaties wordt een bestelauto aangemerkt als bestelauto die naar aard of inrichting uitsluitend of nagenoeg uitsluitend geschikt is voor het vervoer van goederen. Het betreft hierbij steeds bestelauto’s zonder dubbele cabine. U heeft géén bijtelling als:
- in de bestelauto de bijrijdersstoel is verwijderd en de bevestigingspunten zijn weggeslepen of dichtgelast;
- de laadruimte 90% of meer bedraagt van het totale vloeroppervlak;
- de bestelauto dusdanig groot is dat hij niet in een parkeergarage past, voorzien is van stellingen én waarvan de bijrijdersstoel functioneel is ten aanzien van het laden en lossen. Volgens de Hoge Raad is de aanwezigheid van een bijrijdersstoel niet meer relevant als de bestelbus 2,6 meter hoog en 6,5 meter lang is.
- de bestelauto vies en stoffig is én waarvan de bijrijdersstoel functioneel is ten aanzien van het laden en lossen. Het moet gaan om ernstige vervuiling of stank die lastig is te wassen of te verwijderen. Denk bijvoorbeeld aan de stukadoorsbus waarvan de bekleding helemaal wit is.
U kunt het “Wob-verzoek inzake inrichtingseisen bestelauto” van mei 2017 hier downloaden en er nog eens op nalezen.
Oók als er privé meer wordt gereden. Als dus aan één van bovenstaande punten wordt voldaan, is er sprake van een bestelauto die naar aard en inrichting uitsluitend of nagenoeg uitsluitend geschikt is voor het vervoer van goederen. Bijtelling wordt dan voorkomen. Óók al wordt de bestelauto privé gebruikt. Er wordt dus niet gekeken naar het feitelijk gebruik van de bestelauto.
BAA ADVIES. Er is altijd veel te doen over de (bestel)-auto van de zaak en de Belastingdienst is er heel kien op. Om problemen te voorkomen is het vaak slim om vóóraf het zakelijk gebruik van de bestelauto met de Belastingdienst af te stemmen. BAA kan u hiermee uiteraard van dienst zijn. |