Blaffende honden en oude wijn in nog oudere zakken
– Een column van Wil Hoebergen over het reilen en zeilen van de huidige regering –
Wat waren we blij
Wat waren we blij met de NSC en het nieuwe kabinet. Eindelijk vernieuwing na meer dan tien jaar HR-manager Rutte als minister-president. Het tapijt werd zo hoog van alles wat Mark eronder veegde, dat hij er uiteindelijk hard over struikelde en toen was Pinokkio niet meer te handhaven.
Eindelijk een partij met een integer opperhoofd, Pieter Omtzigt, die allemaal rechtschapen mensen om zich heen had verzameld. Een klein jaartje later blijkt dat allemaal best mee te vallen. Pieter is een fantastische pitbull, maar pitbulls zijn geen leiders. Het zijn erg zenuwachtige beestjes, vooral als niet alles gaat zoals zij zouden willen.
Over Nicolien …
Labrador Nicolien van Vroonhoven nam tijdelijk het stokje over van Pieter, zij wist alleen niet zo goed wat ze met het stokje moest doen en zorgde voor verlamming en vertraging van het landsbestuur. Want wat is er nou eigenlijk gebeurd het laatste halfjaar? Welke in ons geheugen gegrifte actie is er uit dit wervelende kabinet gekomen? Oprecht, ik kan niks opnoemen. Wat ik meemaak is dat alles wat met Belastingen en Toeslagen te maken heeft, steeds meer begint te jeuken. Het lijkt inmiddels op een vlooiencircus in de vacht van een Rottweiler: Tjebbe van Oostenbrugge van … jawel, de NSC.
… en over Tjebbe
Tjebbe was ondernemer in de uitzendbranche, achtergrond commercie. Hij verkocht voor heel veel geld het uitzendbedrijf Brainnet. Tjebbe heeft al veel teweeggebracht in de politiek. Hij was kamerlid en wilde eerst iedere ZZP-er en DGA verplicht laten verzekeren voor arbeidsongeschiktheid. Tjebbe speelde ook een onfrisse rol in het gedoe binnen het NSC-bestuur, waar de penningmeester het veld moest ruimen en Tjebbe een vriendje aan wat opdrachten voor veel te veel geld (€ 250.000 marketingbudget voor de Europese Verkiezingen is heul veul geld) had geholpen. Tjebbe wordt vervolgens staatssecretaris van Belastingen. Op zijn NSC-voorstelrondje vertelt Tjebbe wat hij wil gaan bereiken. Ik denk dat Tjebbe zijn broer voorstelde, want alles wat ik daar lees voert Tjebbe in elk geval niet uit.
Tjebbe gaat vrolijk door met de laatste nog verhuurde woningen in box 3-bezit (van belastingbetalers die niet goed opgelet hebben) definitief aan de huurmarkt te onttrekken met het verhogen van het rendementspercentage in 2026 naar 7,77%. Tjebbe wil ook de btw gaan verhogen naar 21,4% om het bakzeil halen over lage btw op sport en cultuur bij het Belastingplan 2026 te compenseren. Daar is goed overleg over geweest …, met zijn ambtenaren en met de Belastingdienst!!!
Tekorten compenseren vanwege de begroting?
Btw is een arme-mensenbelasting. Hoe lager je inkomen, hoe meer je relatief consumeert, dat is duidelijk. Een voorbeeld: inkomen 100, consumptie 100 = 21% btw over je inkomen. Inkomen 300 en consumptie 200 = 14% btw over je inkomen. Dus een btw-verhoging levert een relatief hogere heffing op voor lagere inkomens. Hogere inkomens betalen meer btw, maar relatief is die heffing dus lager. Dat lijkt niet wenselijk, zeker niet voor het rechtsstatelijke denken bij de NSC. En bij de heffing van inkomstenbelasting is dat weer precies andersom, daar betaalt een hoger inkomen relatief weer meer belasting over dat inkomen.
De reden achter de aanpassingen van de tarieven is, dat het allemaal binnen ‘de eigen potjes’ opgelost moet worden. Dus als de btw op kunst, recreatie en sport minder verhoogd wordt moet er ergens btw gecompenseerd worden. En binnen box 3 moeten lagere belastinginkomsten over spaargeld zelf gecompenseerd worden. In die strakke begrotingstechniek zit het hem nou juist, eigenlijk te idioot om het überhaupt te moeten uitleggen.
Omzetbelasting
Het tarief op kunst, recreatie en sport is 9% en een ambtenaar bedenkt dat het wel naar 21% kan. Dat stelt de regering voor en dat wordt uiteindelijk afgeschoten. Maar omdat iemand dat bedacht heeft en dat alvast ingeboekt heeft in de begroting, moet die btw die nog nooit is opgehaald, gecompenseerd worden door een andere heffing: de verhoging van de btw van 21% naar 21,4%. Dus iets wat er nooit geweest is moet gecompenseerd worden?
Box 3
Vriend Rutte wilde ten tijde van de negatieve rente nog 1,2% box-3 inkomstenbelasting ophalen bij spaarders die naast de inflatie van 3% een half procent boete aan de bank betaalden. Want die maakten volgens Rutte 4% fictief rendement op die spaarrekening. En daarover moest 30% belasting betaald worden; samen 1,2%. Dus vermogensachteruitgang: 3% inflatie + 0,5% boete + 1,2% belasting = 4,7% per jaar. Dat vond zelfs de Hoge Raad te gek. De wetgeving moest aangepast worden, maar wel ‘budgetneutraal’. Dus eigenlijk zegt de overheid: we hebben geld gestolen bij de spaarders (1,2%) en die mogen we niet meer heffen/moeten we teruggeven, maar de inkomsten voor de overheid in box-3 moeten uiteindelijk wel gelijk blijven. Dus gaan we de rest maar verhogen. Die heffing in box-3 was onterecht, dat heeft de Hoge Raad zelf gezegd, dus ga je poen ergens anders halen, idioten! Of geef minder uit, zoals ieder weldenkend mens doet die geld tekortkomt.
Dus?
Om er zeker van te zijn dat alle partijen die nu in de regering zitten alle kiezers in dit land overtuigen dat zij in elk geval de oplossing níet in huis hebben, blijven Tjebbe en zijn kornuiten nog even aan.
Pieter heeft de oplossing niet, Geert niet en Caroline ook niet. En Dylan houdt nu al afstand, die snapt dat ze nieuwe vrienden moet zoeken over een half jaar.
Laten we ons als bedrijfsleven alvast gaan voorbereiden op een zakenkabinet, zonder de Tjebbes van deze wereld die ooit een kunstje hebben gedaan en daar schatrijk van zijn geworden. En die nu denken dat ze wijsheid in pacht hebben. Graag ook géén Elons, Jeffs en Marks, want dat zijn de Tjebbes in het kwadraat!