Nieuwe Wet betaald ouderschapsverlof vanaf augustus 2022
Vanaf 2 augustus 2022 geldt de nieuwe Wet betaald ouderschapsverlof. In dit artikel leggen we u uit wat het vernieuwde ouderschapsverlof inhoudt, wat de voorwaarden zijn, wat de aanvraagprocedure is en wat de verdere aandachtspunten zijn.
Vernieuwd betaald ouderschapsverlof
Negen weken doorbetaald. Voorheen konden ouders onbetaald ouderschapsverlof opnemen. Vanaf augustus krijgen ouders echter negen weken van het verlof vergoed. Hiermee wil het kabinet het aantrekkelijker maken voor ouders om het ouderschapsverlof op te nemen.
UWV-uitkering. Ouders hebben straks recht op 70% van het dagloon met een maximum van 70% van het maximumdagloon (2022: € 228,76). Het verlof mag gespreid worden opgenomen, door bijvoorbeeld één dag of één dagdeel in de week op te nemen.
Bestaand onbetaald ouderschapsverlof
Naast het betaalde ouderschapsverlof behouden beide ouders het bestaande recht op in totaal 26 weken ouderschapsverlof. De weken betaald verlof worden daarvan afgetrokken, dus na negen weken betaald verlof mogen ouders nog zeventien weken onbetaald verlof opnemen.
Opgelet. De negen weken betaald verlof moeten in het eerste levensjaar van het kind worden opgenomen en de 26 weken onbetaald verlof zijn op te nemen in de acht jaar na de geboorte van het kind. Als een werknemer ervoor kiest om 7 weken betaald verlof op te nemen in het eerste levensjaar, dan blijven er 19 weken onbetaald verlof over.
Voorwaarden vernieuwd ouderschapsverlof
Er zijn verschillende voorwaarden voor het betaald ouderschapsverlof van toepassing. We hebben de belangrijkste op een rijtje gezet.
- De negen weken ouderschapsverlof kunnen verspreid worden opgenomen in het eerste levensjaar van het kind.
- Het kind hoeft niet geboren te zijn na 2 augustus 2022. Als het kind bij ingang van de wet op 2 augustus 2022 jonger is dan één jaar, mag er nog betaald ouderschapsverlof in worden gezet.
- Het recht op de betaling van ouderschapsverlof geldt voor werknemers met een arbeidsovereenkomst, inclusief de niet voor de Ziektewet verzekerde werknemers met een arbeidsovereenkomst zoals DGA’s en huishoudelijke hulp.
- Betaald ouderschapsverlof geldt voor de werknemer die:
- de wettelijke ouder is;
- het kind heeft erkend;
- samenwoont met het kind, het verzorgt en opvoedt; of
- de pleegouder of adoptieouder is.
De aanvraagprocedure
De werkgever moet de aanvraag voor het betaald ouderschapsverlof doen bij het UWV via de verzuimmelder. De werkgever kan ervoor kiezen om de uitkering voor het verlof naar de werkgever over te laten maken of naar de werknemer.
Heb als werkgever aandacht voor deze punten
- De werknemer moet het verzoek voor ouderschapsverlof twee maanden voordat hij dit verlof in wil laten gaan schriftelijk bij de werkgever indienen.
- Als er sprake is van een resterende aanspraak, moet de werknemer een verklaring hebben van een vorig werkgever. Deze is verplicht om die te verstrekken.
- De werknemer moet het volgende duidelijk aan de werkgever doorgeven.
- De periode waarin de werknemer ouderschapsverlof wil opnemen. Let op: de ingangsdatum van het verlof en het einde ervan mag de werknemer afhankelijk stellen van de bevallingsdatum, van het einde van het bevallingsverlof of van de aanvang van de verzorging.
- Per welke datum de werknemer het verlof in wil laten gaan.
- Hoeveel uren per week de werknemer het verlof wil opnemen.
- De spreiding van die uren over de week.
- Bevestig schriftelijk de afspraken die u samen heeft gemaakt.
- Het ouderschapsverlof kan in combinatie met het aanvullend geboorteverlof worden opgenomen.
- De werknemer bouwt over het betaalde ouderschapsverlof wel vakantiedagen op en over het onbetaalde deel niet.
Weigeren mag niet, maar … U mag ouderschapsverlof niet weigeren. Maar … als het aangevraagde verlof de onderneming in ernstige problemen brengt, mag u wel in overleg de indeling van de verlof- en werkuren wijzigen. Dit kan tot uiterlijk vier weken voor de ingangsdatum van het verlof.
BAA ADVIES. Inventariseer binnenkort wie er binnen uw bedrijf aanspraak kan en wil maken op het betaald ouderschapsverlof. Maak daarna goede afspraken met de werknemer en leg alles duidelijk vast. Vergeet de uitkering niet aan te vragen bij het UWV. |