Opgelet de Belastingdienst controleert of u een RI&E hebt
De Belastingdienst heeft onlangs schriftelijk veel werkgevers op de RI&E-verplichting gewezen. In dit artikel leggen we uit wat een risico-inventarisatie en -evaluatie (RI&E) is en waarom en voor wie het verplicht is.
Waarom een RI&E?
Een risico-inventarisatie en -evaluatie beschrijft de risico’s in het bedrijf op het gebied van gezondheid en veiligheid van de werknemers. Hiermee krijgt u als werkgever snel inzicht in de situatie en kunt u zien waar verbeteringen in de onderneming nodig zijn. Het is de bedoeling dat iedere werkgever een RI&E opstelt.
Door ongelukken op het werk of beroepsziekten overlijden jaarlijks 4.100 mensen en zitten tienduizenden mensen ziek thuis. Al het werk brengt risico’s met zich mee. Het is belangrijk om al deze zichtbare en onzichtbare risico’s in kaart te brengen. U denkt dat u alle risico’s van uw onderneming wel kent, maar er komen ongemerkt nieuwe risico’s bij door bedrijfsveranderingen of andere oorzaken.
Wat is een RI&E?
Een RI&E is dus een overzicht van de risico’s en maatregelen van uw bedrijf en bevat:
- een overzicht van de risico’s die het werk met zich meebrengt;
- een beschrijving van de gevaren en de risico-beperkende maatregelen;
- een overzicht van risico’s voor bijzondere categorieën werknemers (jeugdige medewerkers en zwangere medewerkers);
- een plan van aanpak met maatregelen om de risico’s te voorkomen of te beperken;
- bij elke maatregel uit het plan van aanpak moet worden aangegeven wanneer het wordt uitgevoerd.
Voor wie een RI&E?
De RI&E geldt voor álle ondernemers met personeel in dienst.
De DGA. Als DGA bent u in principe ook in dienst, maar u wordt in dit geval gezien als een zelfstandige en hoeft dus geen RI&E te maken. Als u als DGA met één of meerdere werknemers werkt, wordt u voor de Arbowet wél gezien als werkgever.
De zzp’er. Als zzp’er bent u dus ook niet verplicht om een RI&E uit te voeren. Maar opgelet! Want als u als zzp’er een andere zzp’er inhuurt en gezag uitoefent over de werkzaamheden van de ingehuurde zzp’er, dan bent u wél verplicht om een RI&E uit te voeren. Iemand werkt onder uw gezag als u bepaalt waar diegene moet werken; met welke middelen hij moet werken; hoe er gewerkt moet worden, enz. Een RI&E is ook verplicht als u als zzp’er een stagiaire in dienst neemt. Niet veel zzp’ers doen dit, maar áls er iets gebeurt en er komt controle en er is geen RI&E, dan loopt u risico op een boete. Bovendien weet u dan wellicht niet goed wat u moet doen in risicosituaties als er van tevoren niet over nagedacht is.
Aan de slag
Een RI&E opstellen is niet zo moeilijk maar kost wel wat tijd. U kunt het zelf doen, een preventiemedewerker in uw bedrijf het laten doen of uw arbodienst om hulp vragen. Gelukkig is er online hulp in de vorm van het RI&E-steunpunt.
Hier vindt u o.a.:
- een lijst met veel gestelde vragen;
- de RI&E-instrumenten, opgesteld door brancheorganisaties en handig als uw onderneming in een van deze branches actief is;
- veel gestelde vragen door en voor zzp’ers.
RI&E laten toetsen. Als u minder dan 25 werknemers in dienst heeft hoeft uw RI&E niet getoetst te worden. Als dit er meer zijn of u kunt geen erkend instrument gebruiken, dient u wel RI&E getoetst te worden.
BAA ADVIES. Ga meteen aan de slag met het opstellen van een RI&E. De Belastingdienst controleer hier namelijk op en zonder RI&E loopt u het risico op een boete. Vraag eventueel om advies bij uw BAA-contactpersoon. |