Wet Werk en Zekerheid en de transitievergoeding; nieuw vanaf 1 juli!
Per 1 juli 2015 gaat er, volgens de nieuwe Wet Werk en Zekerheid, veel veranderen voor u als werkgever. Een van die veranderingen is de ontslagvergoeding, oftewel de transitievergoeding. Wat moet u als werkgever zeker weten?
Wet Werk en Zekerheid en de transitievergoeding – wat gaat er veranderen
Ontslag volgens voorgeschreven ontslagroute
Het ontslagrecht wordt anders. De belangrijkste verandering is dat u niet meer kunt kiezen of u voor een ontslag naar de kantonrechter gaat of naar het UWV. De wet schrijft voortaan voor welke route u moet kiezen:
- Voor een bedrijfseconomisch ontslag moet u voortaan in alle gevallen naar het UWV;
- Als de reden voor het ontslag is gelegen in de ‘persoon van de werknemer’ moet u naar de kantonrechter. Denk hierbij aan disfunctioneren van de werknemer of een werknemer die twee jaar ziek is geweest.
Wat wordt er anders? Tot 1 juli werd de keuze voor UWV of kantonrechter voor een deel bepaald door de ontslagvergoeding. Als de kantonrechter de arbeidsovereenkomst beëindigde betekende dit in de meeste gevallen dat u als werkgever een ontslagvergoeding moest betalen. Maar als u een ontslagvergunning kreeg van het UWV kon u de arbeidsovereenkomst opzeggen zonder dat u een vergoeding hoefde te betalen aan de werknemer. Dat wordt nu anders.
Wilt u meer weten? Dan kunt u o.a. de officiële wettekst er op nalezen.
Introductie van de transitievergoeding
Vanaf 1 juli aanstaande moet u iedere werknemer die bij u vertrekt en die twee jaar of langer bij u heeft gewerkt een transitievergoeding betalen. Het maakt daarbij niet uit of de werknemer wordt ontslagen via het UWV of de kantonrechter en het maakt ook niet uit wat de reden voor het ontslag is (zolang de werknemer het ontslag maar niet aan zichzelf te wijten heeft). De vergoeding is bedoeld om de overgang naar een andere baan makkelijker te maken.
Wanneer moet u de transitievergoeding betalen?
Twee jaar of langer bij u gewerkt
Zoals gezegd moet u de vergoeding betalen aan iedere werknemer die twee jaar of langer bij u heeft gewerkt. Tip. Zorg daarom dat de keten van eventuele tijdelijke contracten korter is dan twee jaar (bijvoorbeeld 23 maanden).
Soms hoeft u geen transitievergoeding te betalen
U hoeft geen transitievergoeding te betalen als:
- de werknemer jonger is dan 18 jaar en hij 12 uur of minder in de week bij u werkte;
- de werknemer het ontslag aan zichzelf te wijten heeft (de wet heeft het dan over “ernstig verwijtbaar handelen”);
- de werknemer de AOW-gerechtigde leeftijd heeft bereikt;
- de werkgever failliet is, in surseance van betaling verkeerd of als sprake is van schuldsanering.
Hoe werkt de transitievergoeding?
Zo berekent u de vergoeding
De transitievergoeding wordt berekend over iedere 6 maanden dat de werknemer bij u heeft gewerkt. Gelukkig wordt deze periode niet naar boven afgerond. De werknemer krijgt dan een vergoeding van 1/3 maandsalaris per zes maanden over de eerste 10 jaar dat hij bij u in dienst is geweest. Heeft hij langer dan 10 jaar bij u gewerkt dan krijgt hij ½ maandsalaris per 6 maanden over de periode dat hij langer dan 10 jaar in dienst was.
Wat geldt er voor oudere werknemers?
Als de werknemer ouder is dan 50 jaar geldt een vergoeding van ½ maandsalaris per 6 maanden (ook als hij korter dan 10 jaar in dienst was). Dit is een overgangsregeling (tot 2020) en geldt niet als er minder dan 25 mensen bij u werken.
De maximale transitievergoeding
De hoogte van de transitievergoeding is maximaal € 75.000 of één bruto jaarsalaris als dat hoger is.
Als u een “kleine” werkgever bent …
Staan er in uw bedrijf minder dan 25 werknemers op de loonlijst? Dan geldt voor u de MKB overgangsregeling. Als u dan iemand ontslaat wegens bedrijfseconomische redenen tellen dienstjaren pas mee vanaf 1 mei 2013. Deze overgangsregeling geldt tot 1 januari 2020. Onder werknemers worden aantal mensen bedoeld, ongeacht het aantal uren dat zij voor u werken. Dus ook niet het aantal fte’s hanteren.
Lezing over de Wet Werk en Zekerheid
Dinsdag 19 mei 2015 organiseerde BAA een drukbezochte lezing waarin dit zeer actuele onderwerp door mr. J.P.M. (Joop) van Zijl (van het gelijknamige advocatenkantoor uit Tilburg) werd toegelicht. De sheets van deze presentatie kunt u hier downloaden (pdf).
BAA ADVIES. Er verandert veel met de komst van de nieuwe Wet Werk en Zekerheid. Wij zullen u via onze nieuwsbrief regelmatig van tips blijven voorzien. Heeft u vragen over (tijdelijke) arbeidsovereenkomsten, ontslagvergunning, transitievergoeding, enz.? Neem dan gerust contact op met uw contactpersoon bij BAA. Hij of zij helpt u graag verder.